Για όλους εκείνους που νιώθουν συναισθηματικό πόνο, οι Ιταλοί ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάρι βρήκαν το κατάλληλο «φάρμακο»: το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να θαυμάσουν έναν ωραίο πίνακα!

Στην πρωτότυπη έρευνά τους, οι ειδικοί ζήτησαν από άνδρες και γυναίκες να επιλέξουν μέσα από μια συλλογή 300 έργων σπουδαίων ζωγράφων, όπως ο Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Σάντρο Μποτιτσέλι, 20 πίνακες που εκείνοι θεωρούσαν υπέροχους ή, αντίθετα, απωθητικούς.

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια λέιζερ και ενόσω οι συμμετέχοντες βρίσκονταν εκτεθειμένοι στη θέα των επιλογών τους, οι ερευνητές τούς προκάλεσαν μικρά τσιμπήματα στα χέρια. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι όσο θαύμαζαν τους πίνακες που θεωρούσαν ωραίους, εμφανίζονταν πιο ανεκτικοί στον πόνο.

Αν και μέχρι σήμερα ήταν γνωστή η θεραπευτική δράση της μουσικής, τώρα οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα όμορφο περιβάλλον μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ταχύτερη ίαση των ασθενών.

Τα νοσοκομεία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση «New Scientist», είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατό περισσότερο λειτουργικά, με αποτέλεσμα η αισθητική πολλές φορές να έρχεται δεύτερη.

Διαβάστε ακόμη:
13 ερωτήσεις… για το θεραπευτικό ρόλο της μουσικής
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.5826.asp