Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για όγκους στον εγκέφαλο των παιδιών από τη χρήση κινητών τηλεφώνων. Νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων χτυπάει «καμπανάκι» για τη χρήση κινητών τηλεφώνων από παιδιά: έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποιον όγκο στον εγκέφαλο!

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παιδιά κάτω των 16 ετών από ειδικούς της Πανεπιστημιακής Κλινικής του Ορέμπρο, και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν σε συνέδριο ανεξάρτητου ιδρύματος ερευνών για τις ακτινοβολίες στο Λονδίνο.

Οι Σουηδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές επηρεάζει περισσότερο τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, όταν βρίσκονται ακόμα υπό ανάπτυξη.

Αυτό συμβαίνει, όπως εξηγούν, γιατί το κρανίο των παιδιών είναι μικρότερο και λεπτότερο, με αποτέλεσμα η βλαβερή ακτινοβολία να εισβάλλει βαθύτερα στον εγκέφαλο απ’ ό,τι στους ενήλικες.

Επισημαίνουν ότι όσοι άρχισαν να χρησιμοποιούν συχνά κινητό τηλέφωνο πριν την ηλικία των 20 ετών αντιμετωπίζουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν γλοίωμα (1 στους 2 καρκινικούς όγκους του εγκεφάλου ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία) ή ακουστικό νεύρωμα, έναν καλοήθη όγκο του ακουστικού νεύρου, που μπορεί να οδηγήσει σε κώφωση.

Για τον λόγο αυτό τονίζουν ότι τα παιδιά κάτω των 12 θα πρέπει να χρησιμοποιούν κινητό μόνο όταν υπάρχει επείγουσα ανάγκη, ενώ οι έφηβοι πρέπει να χρησιμοποιούν hands-free ή να περιορίζονται στο να γράφουν μηνύματα.

Διαβάστε ακόμη:
Αμαρτίες μητέρων, παιδεύουσι τέκνα!
http://www.vita.gr/html/ent/191/ent.7191.asp

Προσοχή στα κινητά…
http://www.vita.gr/html/ent/106/ent.7106.asp

Κινητά – Ασύρματα τηλέφωνα – Lap top. Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία τους;
http://www.vita.gr/html/ent/710/ent.4710.asp

Αθώα καφές και κινητά;
http://www.vita.gr/html/ent/833/ent.4833.asp


Kινητά και καρκίνος του στόματος
http://www.vita.gr/html/ent/897/ent.4897.asp