Τα ωραία όνειρα εξαρτώνται και από τα ερεθίσματα που δέχεται η… μύτη μας κατά τη διάρκεια του ύπνου, διαπίστωσαν πρόσφατα γερμανοί επιστήμονες.

Στο πείραμα, που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ, συμμετείχαν 15 γυναίκες, οι οποίες αποκοιμήθηκαν και έφτασαν στο στάδιο ύπνου REM (Rapid Eye Movement) – πρόκειται για το στάδιο του ύπνου στο οποίο βλέπουμε τα περισσότερα όνειρα και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, εγκεφαλική εγρήγορση και βαθιά μυϊκή χαλάρωση. Τότε οι ερευνητές εξέθεσαν τις συμμετέχουσες σε ευχάριστες (άρωμα τριαντάφυλλο) ή δυσάρεστες (σάπιο αυγό) μυρωδιές.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι η μυρωδιά επηρέαζε άμεσα το περιεχόμενο των ονείρων τους. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί στη μυρωδιά του σάπιου αυγού είχαν δει άσχημα, φορτισμένα συναισθηματικά όνειρα, σε αντίθεση με εκείνες που είχαν εκτεθεί στο υπέροχο άρωμα τριαντάφυλλου. Οι εθελόντριες, ωστόσο, δήλωσαν ότι δεν θυμούνταν να έχουν μυρίσει κάτι.

Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα που επιβεβαιώνει ότι η όσφρηση –η μόνη αίσθηση που παραμένει «ξύπνια» ενώ εμείς κοιμόμαστε– επηρεάζει τα όνειρά μας. Αισιοδοξούν, μάλιστα, ότι ίσως αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση προκειμένου να την εντάξουν σε θεραπευτικές εφαρμογές.

Διαβάστε ακόμη:
Όνειρα γλυκά!
http://www.vita.gr/html/ent/441/ent.2441.asp

9 ερωτήσεις για την υπνοθεραπεία
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.2339.asp

Γυναίκες και ύπνος
http://www.vita.gr/html/ent/540/ent.5540.asp

Κοιμηθείτε και θυμηθείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/152/ent.7152.asp

Τσιγάρο και ύπνος δεν πάνε μαζί
http://www.vita.gr/html/ent/838/ent.4838.asp