Τώρα ένα τεστ έρχεται να σας βγάλει από το δίλημμα, καθώς δείχνει αν ανήκετε στην κατηγορία των shopaholics ή ελληνιστί των εθισμένων στα άχρηστα ψώνια, οπότε καλό είναι να μην κουβαλάτε στις εξορμήσεις σας πιστωτικές κάρτες.

Το τεστ, το οποίο έγινε παράλληλα με μια έρευνα που χρηματοδότησε το Πανεπιστήμιο του Ιλλανόις, σε δείγμα 550 μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, στην πλειοψηφία του γυναίκες, έδειξε ότι περίπου το 9% των συμμετεχόντων ήταν εθισμένοι στα ψώνια.

Κάντε το τεστ
Φτιάξτε λοιπόν μια κλίμακα με 7 βαθμίδες από το «συμφωνώ απόλυτα» μέχρι το «διαφωνώ απόλυτα» και απαντήστε στις 6 υποθέσεις που περιλάμβανε το τεστ. Φυσικά για να έχετε όσο το δυνατόν πιο σωστά αποτελέσματα πρέπει να απαντήσετε με αυθορμητισμό και ειλικρίνεια.

1. Στην ντουλάπα μου υπάρχουν σακούλες από ψώνια που δεν έχω ανοίξει.
2. Οι άλλοι με θεωρούν εθισμένο στα ψώνια.
3. Μεγάλο μέρος της ζωής μου περιστρέφεται γύρω από την αγορά προϊόντων.
4. Αγοράζω προϊόντα που δεν χρειάζομαι.
5. Αγοράζω προϊόντα που δεν σχεδίαζα να αγοράσω.
6. Θεωρώ τον εαυτό μου εθισμένο αγοραστή.

Αθροίστε τα αποτελέσματα από τις απαντήσεις σας και αν συγκεντρώνετε από 25 βαθμούς και πάνω θεωρείστε εθισμένοι στα ψώνια και μάλλον πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί όταν κάνετε βόλτα στα μαγαζιά.

Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς ο εθισμός αυτός μπορεί να αποβεί επιβλαβής τόσο για το ίδιο το άτομο και την οικογένειά του, όσο και για την κοινωνική του ζωή. Επιπλέον, οι επιστήμονες συνδέουν τη μανία για περιττές αγορές με τον υλισμό, τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος και την κατάθλιψη. Οι ψυχολόγοι εικάζουν ότι τα ψώνια γεννούν στους shopaholics θετικά αισθήματα και ότι οι εθισμένοι τείνουν να κρύβουν τις αγορές τους, να επιστρέφουν προϊόντα, να έχουν περισσότερες οικογενειακές διαφωνίες για αγορές και φυσικά υπερχρεωμένες κάρτες

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: