Με μεγάλη ποσότητα καφεΐνης μάς «βομβαρδίζουν» τα energy drinks νέας γενιάς, όπως το Red Bull, σε σημείο που θα έπρεπε να αναγράφεται στη συσκευασία τους, προειδοποιούν τώρα οι ειδικοί.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», μερικά από αυτά τα ροφήματα περιέχουν καφεΐνη που αντιστοιχεί σε δέκα κουτάκια αναψυκτικού τύπου κόλα! Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων εκνευρισμό, στρες, αϋπνίες, ευαισθησία στο στομάχι, ταχυπαλμία. Σε σπάνιες περιπτώσεις δε, μπορεί να αποδειχτεί μοιραία.

Οι ειδικοί λοιπόν τονίζουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν τι πίνουν. Γι΄αυτό οι εταιρείες οφείλουν να φροντίσουν τη σωστή σήμανση στη συσκευασία των προϊόντων τους.

«Είναι σαν να καταναλώνεις ένα αλκοολούχο ποτό χωρίς να γνωρίζεις εάν είναι μπίρα ή ουίσκι», δηλώνει χαρακτηριστικά ο δρ Ρόουλαντ Γκρίφιθς στο «Drug and Alcohol Dependence». «Η περιεκτικότητα καφεΐνης ποικίλλει από ποτό σε ποτό, ωστόσο σε λίγα μόνο προϊόντα αναγράφεται στη συσκευασία έτσι ώστε ο καταναλωτής να προστατευθεί σε περίπτωση που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας», προσθέτει.

Διαβάστε ακόμη:
Πόσο καφέ να πίνω; Ιδού η απορία!
http://www.vita.gr/html/ent/052/ent.7052.asp

Η επιθετικότητα… πίνεται!
http://www.vita.gr/html/ent/621/ent.6621.asp

Καφές εναντίον Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/664/ent.5664.asp

Πρόβλημα γονιμότητας; Με μέτρο ο καφές!
http://www.vita.gr/html/ent/014/ent.7014.asp

Diet Coke! Βενζοϊκό νάτριο; Όχι ευχαριστώ!
http://www.vita.gr/html/ent/434/ent.6434.asp