Ναι! Μπορούμε να απολαμβάνουμε λίγη μαύρη σοκολάτα καθημερινά και με τις ευλογίες των ειδικών. Αυτό διαβεβαιώνουν οι ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου του Καμπομπάσο, που συνεργάστηκαν με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Μιλάνο. Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη, το περίφημο Molisani Project, στην οποίο συμμετείχαν συνολικά 20.000 κάτοικοι της περιοχής Μολίζε.

Παρακολουθώντας την πορεία της υγείας τους, οι ειδικοί εστίασαν κυρίως στον περίπλοκο μηχανισμό των φλεγμονών, ο οποίος αποτελεί σημαντικό δείκτη κινδύνου για την μελλοντική εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι ανάμεσα σε 11.000 εθελοντές περίπου οι 5.000 εμφανίζονταν υγιείς (φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης, πίεσης και άλλων παραμέτρων). Από αυτούς, οι 1.317 δεν έτρωγαν σοκολάτα, ενώ αντίθετα οι 824 έτρωγαν συχνά μαύρη σοκολάτα.

Όπως δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Nutrition», οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 6,7 γρ. μαύρης σοκολάτας την ημέρα (ή 1 κομματάκι δύο-τρεις φορές την εβδομάδα) προστατεύουν από φλεγμονές και καρδιαγγειακά νοσήματα. Επισημαίνουν, βέβαια, ότι μεγαλύτερες δόσεις δεν σημαίνουν καλύτερα αποτελέσματα. Αντίθετα, εξαλείφουν την ευεργετική δράση του «υγιεινού» γλυκού.

Η διαπίστωση του ευεργετικού ρόλου της μαύρης σοκολάτας είναι ένα από τα πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από το Moli-sani Project, στο πλαίσιο μιας σειράς ερευνών που στοχεύουν να αποτυπώσουν τις καθημερινές συνήθειες που καταπολεμούν τα καρδιαγγειακά και τις φλεγμονές. Όπως τέλος τονίζουν οι ερευνητές, ήρθε επιτέλους η ώρα να ανασύρουμε από τον κατάλογο των απαγορευμένων (εδεσμάτων) τη μαύρη σοκολάτα και να την εντάξουμε και πάλι στη διατροφή μας.


Διαβάστε ακόμη:
Τι αγαπά και τι μισεί η καρδιά μας
http://www.vita.gr/html/ent/608/ent.6608.asp

Νέες οδηγίες για την άμυνα της γυναικείας καρδιάς
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.1336.asp

Σοκολάτα. Τροφή των θεών
http://www.vita.gr/html/ent/660/ent.4660.asp

Πικρή σοκολάτα γλυκιά ζωή
http://www.vita.gr/html/ent/144/ent.7144.asp

Γάτες για γερή καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/566/ent.5566.asp

Το τσάι προστατεύει την καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/992/ent.6992.asp