Ταΐζοντας το παιδί σας ψάρι πριν την ηλικία των εννέα μηνών, περιορίζετε τις πιθανότητες να εμφανίσει έκζεμα, τονίζουν τώρα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ στη Σουηδία.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστημονική επιθεώρηση «British Medical Journal», η εισαγωγή οποιουδήποτε είδους ψαριού στο διαιτολόγιο των παιδιών πριν τη συμπλήρωση των 9 πρώτων μηνών της ζωής τους μειώνει τον κίνδυνο εκζέματος κατά 25%, συγκριτικά με παιδιά που δεν έφαγαν ψάρι.

Στην μακροχρόνια μελέτη, έλαβαν συνολικά μέρος 17.000 μωρά τα οποία οι ειδικοί παρακολουθούσαν διεξοδικά. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι το πιο σημαντικό δεν είναι το είδος του ψαριού, αλλά η σωστή χρονική περίοδος κατά την οποία εισάγεται για πρώτη φορά στη διατροφή των μικρών παιδιών.

Παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν να δουν πώς ακριβώς και γιατί όταν αρχίσει να καταναλώνεται από πολύ νεαρή ηλικία, το ψάρι έχει τη συγκεκριμένη προστατευτική δράση, θέμα που θα αποτελέσει τον πυρήνα της επόμενης μελέτης τους.

Παράλληλα, μια άλλη έρευνα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβένης στις Βρυξέλλες, έδειξε ότι τα παιδιά που κολυμπούν σε εξωτερικές πισίνες με χλωριωμένο νερό αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν άσθμα.

Αν και παλαιότερες έρευνες είχαν υπογραμμίσει τη σχέση χλωρίνης – άσθματος ειδικά σε εσωτερικές πισίνες, όπου οι υδρατμοί της χλωρίνης παρέμεναν εγκλωβισμένες εντός του κλειστού χώρου, τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «European Respiratory Journal», ενοχοποιούν ακόμη και τις εξωτερικές πισίνες.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ερευνητές, η συχνή κολύμβηση σε εξωτερικές πισίνες ενδέχεται να αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά, καθώς τις περισσότερες φορές, το νερό τους περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες χλωρίου απ’ ό,τι οι εσωτερικές πισίνες.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 850 μαθητές με μέσο όρο ηλικίας τα 15 χρόνια. Τα νέα στοιχεία μαρτυρούν ότι τα παιδιά που κολυμπούν σε χλωριωμένο νερό επί μια ώρα για μια δεκαετία, έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα συγκριτικά με εκείνα που δεν έχουν κολυμπήσει ποτέ σε πισίνα.

Διαβάστε ακόμη:
Έκζεμα: Φταίνε οι στενές επαφές!
http://www.vita.gr/html/ent/504/ent.5504.asp

Γονίδια + γάτες = έκζεμα;
http://www.vita.gr/html/ent/879/ent.6879.asp

Μωρό χωρίς άσθμα
http://www.vita.gr/html/ent/148/ent.7148.asp

«Ασπίδα» ενάντια στο άσθμα η μεσογειακή διατροφή
http://www.vita.gr/html/ent/809/ent.4809.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: