Μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού έχουν τα κορίτσια που ως βρέφη ήταν μεγαλόσωμα, εκτιμούν τώρα επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάθε επιπλέον 500 γρ. στο βάρος και 2 εκατοστά στο ύψος του μωρού κατά τον τοκετό, αυξάνουν τις μελλοντικές πιθανότητες εμφάνισης της νόσου κατά 6%.

Αυτό πιστεύουν ότι συμβαίνει λόγω της υπερέκκρισης των απαραίτητων ορμονών για την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα, οι οποίες εκτιμάται ότι παρεμβαίνουν στον σχηματισμό του στήθους, κάνοντάς το αυτομάτως πιο ευάλωτο.

Όπως μάλιστα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Medicine», τα μεγαλόσωμα κοριτσάκια τείνουν να μπαίνουν στη εφηβεία πολύ πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς επίσης συνδέεται με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Αν και οι ερευνητές κατάφεραν να βρουν κοινά σημεία μεταξύ της ενισχυμένης βρεφικής σωματικής ανάπτυξης και της εμφάνισης της νόσου, ωστόσο ακόμη παραμένουν άγνωστοι οι μηχανισμοί που ενεργοποιούν το συγκεκριμένο φαινόμενο.

Διαβάστε ακόμη:
11+1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Γιατί ο καρκίνος είναι επιθετικός στις νεαρές γυναίκες;
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.7027.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp

Προσωπικότητα και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/821/ent.4821.asp