Tα τριαντάφυλλα κρύβουν κάτι παραπάνω από μεθυστικό άρωμα και ονειρεμένη ομορφιά: Τη λύση για τις πονεμένες αρθρώσεις! Συγκεκριμένα, σε δύο νέες έρευνες οι οποίες παρουσιάστηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οστεοαρθρίτιδας που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, αναλύθηκαν οι θαυματουργές ιδιότητες των καρπών του τριαντάφυλλου, που είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνη GOPO(R), και η ικανότητά τους να προστατεύουν τους αρθρικούς χόνδρους, ενεργοποιώντας την αναδόμησή τους.

Στην πρώτη έρευνα, οι ειδικοί εξέτασαν τη δράση της σκόνης των καρπών του ρόδου σε χονδρικά κύτταρα, τα οποία ευθύνονται για τη δημιουργία χόνδρου στις αρθρώσεις. Παρατήρησαν, λοιπόν, ότι η πρωτεΐνη GOPO(R):

  • Απενεργοποιεί τα γονίδια που θεωρούνται υπεύθυνα για την καταστροφή της άρθρωσης από φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.
  • Ενεργοποιεί γονίδια που συμμετέχουν στην παραγωγή κολλαγόνου και χόνδρου, βοηθούν δηλαδή στην αναδόμηση των αρθρώσεων.
  • Έχει αναλγητική και αντιφλεγμονώδη δράση, παρακωλύοντας την παραγωγή κάποιων μεσολαβητικών ουσιών της φλεγμονής (νιτρικό οξύ, προσταγλανδίνες κλπ.).
Από την άλλη, στη δεύτερη έρευνα όπου οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε άλογα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σκόνη των καρπών του τριαντάφυλλου έδειξε να δρα και στο ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου. Είδαν ότι τα ζώα που λάμβαναν GOPO(R) εμφάνιζαν αυξημένη κινητικότητα συγκριτικά με τα υπόλοιπα που δεν ακολουθούσαν την συγκεκριμένη θεραπεία.

Όπως σχολιάζει ο ερευνητής δρ. Καγ Βίντερ από το νοσοκομείο Frederiksberg του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, οι καρποί του τριαντάφυλλου μπορεί να κρύβουν τη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φθοράς των αρθρώσεων. Προσθέτει μάλιστα ότι τα αποτελέσματα των δύο ερευνών καταδεικνύουν ότι η κύρια δράση των καρπών του ρόδου είναι η μείωση της φλεγμονής από τη μια, αλλά και η ανακούφιση από τον πόνο από την άλλη, γεγονός που θα στρέψει πολλούς ασθενείς προς αυτή την εναλλακτική κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμη:
Το top 10 των τροφών που σβήνουν τις φλεγμονές
http://www.vita.gr/html/ent/429/ent.7429.asp

Σύμμαχος κατά της αρθρίτιδας το ρόδι
http://www.vita.gr/html/ent/797/ent.6797.asp

Ελαιόλαδο για την αρθρίτιδα
www.vita.gr/html/ent/888/ent.3888.asp

Αγκινάρα για τους πόνους των αρθρώσεων
www.vita.gr/html/ent/875/ent.3875.asp

Μουρουνόλαδο κατά της αρθρίτιδας
www.vita.gr/html/ent/596/ent.5596.asp

Λαχανικά κατά της αρθρίτιδας
www.vita.gr/html/ent/541/ent.5541.asp