Οι συνθήκες της καθημερινότητας, το άγχος, η κακή ποιότητα φαγητού, ο κλιματισμός, η πολύωρη παραμονή μπροστά από την οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, η επικίνδυνη πλέον ­ηλιακή ακτινοβολία, αλλά και το μητροπολιτικό περιβάλλον με το νέφος, τη σκόνη και τους ρύπους, προκα­λούν σημαντική αλλοίωση στην επιδερμίδα. H φθορά, βέβαια, ίσως δεν είναι άμεσα ορατή, αλλά επηρεάζει τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος με σημαντικές μελλοντικές επιπτώσεις. Υπεύθυνες για αυτή τη φθορά είναι οι ελεύθερες ρίζες!



Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το συναισθηματικό ή ψυχολογικό στρες δημιουργεί φθορά στο σύστημα άμυνας του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο με αυτό που συναντάμε στην περίπτωση της έκθεσης στους εξωτερικούς παράγοντες του περιβάλλοντος (ήλιος, νέφος, καπνός των τσιγάρων κλπ.), δηλαδή πρόωρη γήρανση του δέρματος.




Είναι χημικές ουσίες που παράγονται φυσιολογικά στα κύτταρα του οργανισμού και συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του, αλλά μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία χάνουν ένα ηλεκτρόνιο από το μόριό τους. Εκεί αρχίζει το πρόβλημα!
Το ντόμινο: Προκειμένου να διορθώσουν τη ζημιά που έχει γίνει, επιτίθενται σε άλλα υγιή και πλήρη μόρια, για να «κλέψουν» και να αντικαταστήσουν το ηλεκτρόνιο που τους λείπει. Με αυτό τον τρόπο, ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση, ένα ντόμινο καταστροφής κυττάρων και παραγωγής νέων ελεύθερων ριζών, που ονομάζεται οξείδωση.
Υπάρχουν πολλά είδη ελεύθερων ριζών, αλλά τρεις είναι οι πιο επικίνδυνες για την επιδερμίδα μας: Το μονοξείδιο, το υδροξύλιο, και το υπεροξείδιο. Είναι οι πρώτες ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται με κάθε επίθεση που δεχόμαστε από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η μόλυνση ή ο ήλιος.
Το αποτέλεσμα της μακροπρόθεσμης έκθεσης στη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας ελεύθερων ριζών, που προκαλούν στο δέρμα λεπτές γραμμές, ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας και υγρασίας, ανομοιογενή χρωματικό τόνο και τραχύτητα. Με άλλα λόγια, πρόωρη γήρανση.
Ο ίδιος ο οργανισμός διαθέτει ένα σύστημα άμυνας που μπορεί να αντιμετωπίσει ως ένα βαθμό την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Όταν όμως το ποσοστό τους αυξάνεται από την επίδραση κάποιων εξωτερικών παραγόντων, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, ο ήλιος, η κακή διατροφή κ.ά., το σύστημα άμυνας αδυνατεί να τις αντιμετωπίσει. Και η αλλοίωση στην επιδερμίδα ξεκινά…



Πώς μπορούμε να εμποδίσουμε τη δημιουργία, αλλά και τη δράση, των ελεύθερων ριζών; Με τις αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνες, ένζυμα, ιχνοστοιχεία και άλλα συστατικά), οι οποίες παίζουν το ρόλο της… νοικοκυράς, «καθαρίζοντας» τις ελεύθερες ρίζες πριν προλάβουν να προκαλέσουν φθορά. Αυτό το επιτυγχάνουν αντιδρώντας με τις ελεύθερες ρίζες και τερματίζοντας την αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση της οξείδωσης, προτού υποστούν φθορά σημαντικά κύτταρα του δέρματος.
Η βιταμίνη C η βιταμίνη Ε τα καροτένια ›τα φλαβονοειδή τα ιχνοστοιχεία (όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο) η ρεσβερατρόλη (εκχύλισμα από κόκκινο κρασί, σταφύλι) τα εκχυλίσματα από κόκκινο, κίτρινο, λευκό τσάι ›η ελιάτο δεντρολίβανο. Πώς τα αξιοποιούμε: Μπορούμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας λαμβάνοντας τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά και να προστατεύσουμε την επιδερμίδα χρησιμοποιώντας καλλυντικά με αντιοξειδωτικά συστατικά. Η καλύτερη επιλογή είναι ένα σύμπλεγμα αντιοξειδωτικών ουσιών και όχι κάποιο μεμονωμένο αντιοξειδωτικό.



Οι απόψεις διίστανται ως προς την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν απειλητική την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όχι μόνο από τα κινητά αλλά και από συσκευές καθημερινής χρήσης στο σπίτι ή στο γραφείο. Άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος έχει αναπτυχθεί μέσα σε ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον (το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο γύρω από τη Γη, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία του συνεχούς και εναλλασσόμενου ρεύματος), στο οποίο βαθμιαία και μέσα από την εξελικτική διαδικασία της φύσης προσαρμόστηκε χωρίς κανένα πρόβλημα. Ακόμη και εκείνοι, όμως, παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουμε αν ο άνθρωπος θα προσαρμοστεί με την ταχύτητα που απαιτείται ώστε να μην υποστεί βλάβη. Είναι, πάντως, γενικά παραδεκτό ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία επηρεάζουν το μεταβολισμό των κυττάρων, δημιουργώντας -μέσω χημικών αντιδράσεων- ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι τοξικές για το DNA, τα λιπίδια και τις πρωτεΐνες των κυττάρων και φυσικά συμβάλλουν και στην πρόωρη γήρανση.




Το δέρμα μας είναι «εξοπλισμένο» με ένα σημαντικό απόθεμα αντιοξειδωτικών συστατικών, που θα του δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις που θα δεχτεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας.
Αυτό το απόθεμα, όμως, σπαταλιέται -ή αποταμιεύεται- ανάλογα με τις καθημερινές μας επιλογές. Όσο μεγαλύτερο είναι το «υπόλοιπό» μας σε αντιοξειδωτικά, τόσο πιο όμορφη θα είναι η επιδερμίδα μας. Όσο περισσότερο είμαστε εκτεθειμένοι στους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες και άρα όσο περισσότερες ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται, τόσο γρηγορότερα θα εξαντληθεί το απόθεμά μας σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Ωστόσο, τα νέα είναι καλά! Ο περιορισμός της διαδικασίας οξείδωσης είναι ίσως ευκολότερος από ό,τι πιστεύουμε, αν ακολουθήσουμε τις παρακάτω συμβουλές.




● Το κάπνισμα
● Τη μόλυνση του περιβάλλοντος
● Το στρες + την έλλειψη ύπνου
● Τις τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, λίπος
● Το μαύρισμα / την καθημερινή έκθεση στον ήλιο


● Περιορισμό ή και διακοπή του καπνίσματος
● Σωστή διατροφή, πλούσια σε αντιοξειδωτικά (φρούτα, λαχανικά)
● Ξεκούραση
● Σωστή καθημερινή φροντίδα, κατάλληλη ενυδάτωση, τακτική απολέπιση
● Καθημερινή αντιηλιακή προστασία