Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών του Εθνικού Νοσοκομείου της Δανίας. Παρ’ όλ’ αυτά οι επιστήμονες δεν αποφαίνονται ότι η ορμονική υποκατάσταση είναι ανασφαλής.

Στη μελέτη συμμετείχαν 700.000 γυναίκες ηλικίας από 51 έως 69 ετών οι οποίες ακολούθησαν θεραπεία ορμονών από το 1995 μέχρι το 2001. Tα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται τώρα στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal. Eιδικοί παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 51-54 ετών αντιμετώπιζαν κατά 24% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα, σε σχέση με εκείνες που δεν έπαιρναν ορμόνες.

Βάσει των συγκεκριμένων ευρημάτων μάλιστα, όσες γυναίκες ακολουθούσαν ορμονοθεραπεία για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, παρουσίαζαν αυξημένες πιθανότητες καρδιακού επεισοδίου κατά 59%.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εναλλαγή διαφορετικών ορμονών σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Διαβάστε ακόμη:
Το χάπι ορμονοθεραπείας «σου βγάζει τη χολή»
http://www.vita.gr/html/ent/031/ent.7031.asp

Το τέλος της ορμονοθεραπείας;
http://www.vita.gr/html/ent/431/ent.5431.asp

Ευθύνεται η ορμονοθεραπεία για τις θρομβώσεις;
http://www.vita.gr/html/ent/393/ent.6393.asp

Λιγότερη IVF, καλύτερη IVF
http://www.vita.gr/html/ent/751/ent.5751.asp