Το γονίδιο που συνδέεται άμεσα με τη δυσλεξία κατάφεραν να εντοπίσουν βρετανοί ειδικοί του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 6.000 παιδάκια από τη Βρετανία ηλικίας 7-9 ετών. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσα από αυτά έφεραν το γονίδιο ΚΙΑΑ0319 αντιμετώπιζαν –διαφορετικού βαθμού- δυσκολίες τόσο στην ανάγνωση όσο και στην προσπάθειά τους να λύσουν κάποιο τεστ.

Οι ερευνητές μάλιστα σχολιάζουν ότι το 15% του γενικού πληθυσμού φαίνεται να είναι φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου. Εμφανίζονται ωστόσο αισιόδοξοι γιατί:

  • Χάρη στα ευρήματα από τη μελέτη, θα μπορούν να ανιχνεύουν από πολύ νεαρή ηλικία την ύπαρξη του γονιδίου, γεγονός που θα έχει καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
  • Επίσης, μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να τους οδηγήσει στη δημιουργία νέων, αποτελεσματικών θεραπειών κατά της δυσλεξίας.
Όπως πάντως αναφέρει η καθηγήτρια Μάργκαρετ Σνόουλινγκ, αντιπρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Δυσλεξίας, η δυσλεξία εμφανίζει διαβαθμίσεις, από πολύ σοβαρή έως ελαφριά διαταραχή στη γραφή και ανάγνωση, και για την εκδήλωσή της εμπλέκονται περισσότερα από ένα γονίδια, αλλά και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Έτσι, παρότι το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που φέρει το γονίδιο ΚΙΑΑ0319 είναι μεγάλο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα παρουσιάσουν όλοι δυσλεξία.

Διαβάστε ακόμη:
Δυσαριθμησία στο τετράγωνο!
http://www.vita.gr/html/ent/737/ent.6737.asp

Πόσο κάνει εx5;
http://www.vita.gr/html/ent/345/ent.5345.asp