Nέο, μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ αίματος φαίνεται ότι στο μέλλον θα αντικαταστήσει την αμνιοπαρακέντηση.

Η νέα μέθοδος, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, αναμένεται να αντικαταστήσει τη διαδικασία της αμνιοπαρακέντησης, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα για τον εντοπισμό χρωμοσωμικών ή γενετικών ανωμαλιών.

Mε την επεμβατική τεχνική της αμνιοπαρακέντησης, που εφαρμόζεται μέχρι τώρα, με τη βοήθεια μιας μακριάς βελόνας, λαμβάνεται δείγμα του αμνιακού υγρού, ύστερα από τρύπημα στην κοιλιά της μητέρας. Κάτι τέτοιο, κατά τους ειδικούς του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, εγκυμονεί έναν μικρό κίνδυνο μόλυνσης ή ακόμη και αποβολής.

Στη δοκιμή της νέας μεθόδου που πραγματοποίησαν οι αμερικανοί ερευνητές, συμμετείχαν 18 έγκυοι. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν δείγματα που είχαν λάβει κατά τη 14η εβδομάδα εγκυμοσύνης από έξι γυναίκες που κυοφορούσαν υγιή έμβρυα και από 12 γυναίκες που κυοφορούσαν μωρά με σύνδρομο Ντάουν.

Μελέτησαν λοιπόν τις γενετικές διαφορές που εντοπίζονταν στο πλάσμα των μητέρων και των μωρών τους. «Διαβάζοντας» κάθε τμήμα του σπασμένου DNA ξεχωριστά, διαπίστωσαν από ποιο χρωμόσωμα προέρχονταν το καθένα. Είδαν λοιπόν, ότι οι γυναίκες που κυοφορούσαν μωρά με σύνδρομο Ντάουν έφεραν περισσότερα κομμάτια του χρωμοσώματος 21 από ό,τι οι υπόλοιπες.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Στέφεν Κουέικ στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», πρόκειται για ένα τεστ με δυνατότητα ανίχνευσης γενετικών προβλημάτων πολύ νωρίτερα από άλλες μεθόδους. Ενώ ως μη επεμβατική μέθοδος (το μόνο που απαιτείται είναι λήψη αίματος), είναι ασφαλής για το έβρυο.

Επόμενος στόχος των ειδικών τώρα είναι η δοκιμή της εξέτασης σε μεγαλύτερο αριθμό γυναικών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ωστόσο, η ευρύτερη εφαρμογή της νέας εξέτασης αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:
Εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/284/ent.1284.asp

Εγκυμοσύνη στα 40. Πόσο εύκολο είναι;
http://www.vita.gr/html/ent/132/ent.6132.asp

Ευεργετικά τα ω-3 στην εγκυμοσύνη
http://www.vita.gr/html/ent/598/ent.6598.asp

5 εναλλακτικές προτάσεις για ευτυχισμένες μέλλουσες μαμάδες
http://www.vita.gr/html/ent/432/ent.2432.asp