«Επιδιόρθωση» των βλαβών που προκαλούνται από εγκεφαλικό επεισόδιο προσφέρει το εκχύλισμα του φυτού ginkgo, όπως ισχυρίζονται οι ειδικοί του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς».

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Stroke», οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια, στα οποία χορήγησαν αρχικά το «θαυματουργό» εκχύλισμα και στη συνέχεια προκάλεσαν εγκεφαλικό.

Είδαν, λοιπόν, ότι τα πειραματόζωα στα οποία είχε χορηγηθεί το ginkgo εμφάνιζαν κατά 50% λιγότερες βλάβες στο νευρικό τους σύστημα σε σχέση με τα υπόλοιπα που δεν το είχαν λάβει. Επιπλέον, το γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων φυτό πέρα από προληπτική δράση, έδειξε να βοηθά ακόμη και στην αποκατάσταση των βλαβών του εγκεφάλου μετά το επεισόδιο.

Όπως αναφέρουν πάντως οι ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των ωφέλιμων ιδιοτήτων του γκίνγκο τόσο για την πρόληψη όσο και την αποκατάσταση από εγκεφαλικά επεισόδια. Προς το παρόν, το γκίνγκο χρησιμοποιείται ως αγωγή για τη βελτίωση της μνήμης των ηλικιωμένων.

Διαβάστε ακόμη:
Μουσική για εγκεφαλικά
http://www.vita.gr/html/ent/909/ent.4909.asp

«Σκούπα» για τις αρτηρίες του εγκεφάλου
http://www.vita.gr/html/ent/819/ent.4819.asp