Ανακούφιση από τους μεγαλύτερους φόβους μας μπορεί να προσφέρει ένα «happy place», όπως το ονομάζουν αμερικανοί, ερευνητές που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα χώρο όπου νιώθουμε ασφάλεια και ευτυχία.

Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει τα σωστά ερεθίσματα παράγει αντικαταθλιπτικά, τα οποία μας βοηθούν να ξεπερνούμε δύσκολες καταστάσεις.

Στις δοκιμές, οι ερευνητές υποχρέωσαν τα πειραματόζωα να κολυμπήσουν μέχρι τη στιγμή που παραιτούνταν από την κούραση και απλώς επέπλεαν. Στη συνέχεια, οι ειδικοί παρενέβαιναν παίζοντας στα τρωκτικά ένα συγκεκριμένο ήχο τον οποίο είχαν συνδέσει με το αίσθημα της ασφάλειας. Αυτομάτως τα τρωκτικά επανακτούσαν τη θέλησή τους για ζωή και άρχιζαν και πάλι να κολυμπούν.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Έρικ Κάντελ, μάλιστα, δηλώνει στο επιστημονικό έντυπο «Neuron» ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία νέων, πιο αποτελεσματικών θεραπειών κατά της κατάθλιψης.

Διαβάστε ακόμη:
Βαλσαμόχορτο κατά της κατάθλιψης
http://www.vita.gr/html/ent/526/ent.7526.asp

Κατάθλιψη στα 44
http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.4822.asp

Είναι κατάθλιψη ή μόνο μια θλίψη;
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.1527.asp

Μήπως έχω κατάθλιψη;
http://www.vita.gr/html/ent/224/ent.2224.asp