Αντικαρκινική δράση φαίνεται πως έχει ο φυσικός οξικός πολυσακχαρίτης πηκτίνη που εντοπίζεται σε όλα σχεδόν τα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με νέα έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων.

Οι ειδικοί με τη βοήθεια πανίσχυρων μικροσκοπίων διαπίστωσαν ότι η πηκτίνη προστατεύει τον οργανισμό από την δράση της πρωτεΐνης Gal3, η οποία συνδέεται με την εμφάνιση του καρκίνου.

Η περιεκτικότητα των διαφόρων φρούτων και λαχανικών στη «θαυματουργή» πηκτίνη ποικίλλει. Ανάμεσα στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν τα μήλα και τα πορτοκάλια ενώ, αντίθετα, οι φράουλες και τα σταφύλια έρχονται μάλλον τελευταία.

Όπως αναφέρει μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Βικ Μόρις, ο συνδυασμός φρούτων και λαχανικών είναι καλύτερος από το να καταναλώνουμε κάποια από τις θεωρούμενες ως «σούπερ τροφές» (π.χ. τα βατόμουρα θεωρούνται, τα τελευταία χρόνια, «σούπερ τροφή) τόσο για να πάρουμε πηκτίνη όσο και για άλλα θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε ακόμη:
Τα κατοικίδια έχουν… αντικαρκινικές ιδιότητες
http://www.vita.gr/html/ent/524/ent.7524.asp

Ο καρκίνος πιο πολύπλοκος απ’ όσο νομίζαμε
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.7300.asp

Μπλόκο στον καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/229/ent.7229.asp

Η μητρότητα προστατεύει από τον καρκίνο
http://www.vita.gr/html/ent/141/ent.7141.asp

Θα κάνει τον καρκίνο…καπνό
http://www.vita.gr/html/ent/138/ent.7138.asp

«Φάρμακο» η μεσογειακή διατροφή!
http://www.vita.gr/html/ent/955/ent.6955.asp

Το κρασί κάνει υγιεινό το κρέας!
http://www.vita.gr/html/ent/949/ent.6949.asp

Προστασία από τη λιαστή ντομάτα
http://www.vita.gr/html/ent/750/ent.6750.asp