Παρόμοιες ευεργετικές ιδιότητες με το κόκκινο κρασί φαίνεται τώρα ότι έχει και το λευκό, όπως διαπιστώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και ανακάλυψαν ότι εκείνα στα οποία είχε χορηγηθεί λευκό κρασί εμφάνιζαν λιγότερες καρδιακές βλάβες κατά την πρόκληση καρδιακού επεισοδίου σε σχέση με εκείνα που έπιναν μόνο νερό ή αλκοόλ που προέρχονταν από σιτηρά.

Τα αποτελέσματα αυτά ήταν ανάλογα με εκείνα πειραμάτων, όπου χορηγούνταν σε πειραματόζωα κόκκινο κρασί ή η ουσία ρεσβερατρόλη, που εντοπίζεται στον φλοιό των σταφυλιών από τα οποία φτιάχνεται το κόκκινο κρασί.

Το λευκό κρασί φτιάχνεται όμως από το πολτό της σάρκας των σταφυλιών και όχι από το φλοιό τους. Γι’ αυτό μέχρι τώρα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι το λεγόμενο φαινόμενο του «γαλλικού παράδοξου» – δηλαδή το γεγονός ότι οι γάλλοι παρά την υψηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λιπαρά διατηρούν χαμηλά ποσοστά στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων – οφειλόταν στην υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, όμως, αποδεικνύεται ότι τελικά και η σάρκα του σταφυλιού προσφέρει στον οργανισμό την ίδια προστατευτική δράση, όπως ακριβώς και ο φλοιός του.

Παρά τα θετικά νέα στοιχεία για το λευκό κρασί, οι ερευνητές του Κολεγίου του Wellesley της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 14 αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, ευνοεί τη… συρρίκνωσή του, μια διαδικασία που συνδέεται με την απώλεια της μνήμης και την άνοια.

Στη μελέτη τους συμμετείχαν συνολικά 1.839 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι παρακολουθούνταν για δύο χρόνια. Από τα στοιχεία που συνέλεξαν γύρω από τη συχνότητα της κατανάλωσης και τον τύπο των ποτών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συχνή κατανάλωση επηρεάζει περισσότερο τον γυναικείο εγκέφαλο από ό,τι τον ανδρικό.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Neurology», αυτό το γεγονός πιθανά οφείλεται τόσο στο μικρότερο μέγεθος του εγκεφάλου των γυναικών όσο και στη γενικότερη ευπάθεια του γυναικείου οργανισμού στις επιδράσεις του αλκοόλ.

Διαβάστε ακόμη:
Σύμμαχος του καπνιστή το κόκκινο κρασί
http://www.vita.gr/html/ent/523/ent.7523.asp

Κόκκινο κρασί για νεανική καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/701/ent.6701.asp

Κόκκινο κρασί για καλύτερη ζωή
http://www.vita.gr/html/ent/995/ent.6995.asp

Το κρασί κάνει υγιεινό το κρέας!
http://www.vita.gr/html/ent/949/ent.6949.asp

Αλκοόλ και γυναικεία καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/199/ent.6199.asp

Που οδηγούν οι καταχρήσεις;
http://www.vita.gr/html/ent/912/ent.5912.asp

Οι κραιπάλες βλάπτουν τη μνήμη
http://www.vita.gr/html/ent/686/ent.5686.asp