Νέο «όπλο» κατά του καρκίνου θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει χάπι που θα δημιουργηθεί από αίμα καρχαρία. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου La Trobe στη Μελβούρνη ανακάλυψαν ότι τα αντισώματα που υπάρχουν στο αίμα του καρχαρία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της νόσου.

Το ανοσοποιητικό σύστημα που διαθέτει ο καρχαρίας έχει αρκετές ομοιότητες με αυτό του ανθρώπου. Ωστόσο έχει και μια σημαντική διαφορά: διαθέτει τόσο ισχυρά αντισώματα, ώστε να είναι σχεδόν απρόσβλητος σε ασθένειες! Το γεγονός αυτό οδήγησε στη σκέψη ότι ενδεχομένως να μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προς όφελος του ανθρώπου.

Η ανθεκτικότητα, μάλιστα, των αντισωμάτων του καρχαρία είναι τόσο μεγάλη, ώστε μπορούν να αντέξουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και σε υπερβολικά όξινες ή αλκαλικές συνθήκες.

Τα δεδομένα αυτά οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι αντισώματα τόσο ανθεκτικά θα μπορούσαν πιθανότατα να αντέξουν και στο περιβάλλον του ανθρώπινου εντέρου – σημείο κρίσιμης σημασίας για την ανάπτυξη ενός χαπιού κατά του καρκίνου. Επίσης, πιστεύουν ότι περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων θεραπειών για την ελονοσία και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Διαβάστε ακόμη:
Ο καρκίνος πιο πολύπλοκος απ’ όσο νομίζαμε
http://www.vita.gr/html/ent/300/ent.7300.asp

Αλλάξτε ζωή, «αλλάξτε» γονίδια!
http://www.vita.gr/html/ent/800/ent.6800.asp


Γιατί ο καρκίνος είναι επιθετικός στις νεαρές γυναίκες;
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.7027.asp

11+1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp


Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: