Το σερφάρισμα στο διαδίκτυο «γυμνάζει» τον εγκέφαλο, διαπιστώνουν Αμερικανοί επιστήμονες. Αυτό προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησαν ειδικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στην οποία συμμετείχαν 24 εθελοντές ηλικίας 55-76 ετών, εκ των οποίων οι μισοί μόνο γνώριζαν πώς να «σερφάρουν» στο διαδίκτυο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά την αναζήτηση στο Ίντερνετ (ή αλλιώς «σερφάρισμα») ενεργοποιούνταν και κατ’ επέκταση «γυμνάζονταν» τα κέντρα του εγκεφάλου που συνδέονται με τον έλεγχο λήψης αποφάσεων και τη σύνθετη σκέψη περισσότερο από ό,τι η ανάγνωση ενός βιβλίου. Παρατήρησαν, μάλιστα, ότι αυτό συνέβαινε όχι στους αρχάριους αλλά στους γνώστες του διαδικτύου, γιατί αυτοί γνώριζαν και τις σχετικές στρατηγικές που απαιτούνται για πετυχημένο σερφάρισμα.

Βάσει των συγκεκριμένων ευρημάτων, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το Ίντερνετ θα μπορούσε να προστεθεί στις δραστηριότητες εκείνες, όπως π.χ. τα σταυρόλεξα και άλλα νοητικά παιχνίδια, που ενισχύουν τη σκέψη.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στην επιθεώρηση «American Journal of Geriatric Psychiatry», το συστηματικό σερφάρισμα θα μπορούσε να κρατάει τους μεσήλικες και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας σε διανοητική… φόρμα, μειώνοντας τις πιθανότητες νοητικού εκφυλισμού και της δραματικής μείωσης των πνευματικών επιδόσεων.

Διαβάστε ακόμη:
Τα 7 κλειδιά για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp

Νέα δεδομένα για το Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp

Διαλογισμός όπως λέμε Sudoku
http://www.vita.gr/html/ent/362/ent.7362.asp

To τσάι βελτιώνει τη μνήμη
http://www.vita.gr/html/ent/049/ent.7049.asp