Έρευνες, σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική, μας αποκαλύπτουν τα τρόφιμα που θεωρούνται βόμβες ενέργειας και θρεπτικών συστατικών.

Στη Βρετανία, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Λιντς, Γκάρι Γουίλιαμσον, με ειδίκευση στα Λειτουργικά Τρόφιμα, μας παραδίδει τη λίστα των «σούπερ τροφίμων», όπως τα ονομάζει, στα οποία, εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, ανήκουν και κάποιες από τις μικρές απολαύσεις της ζωής, όπως το τσάι, ο καφές ή η μαύρη σοκολάτα.

Τα εν λόγω τρόφιμα θεωρούνται θαυματουργά, γιατί σύμφωνα με τον καθηγητή Γουίλιαμσον, η συχνή κατανάλωσή τους ενισχύει την ενεργητικότητά μας και παράλληλα μας χαρίζει μακροβιότητα.

Μάλιστα, το μυστικό της αντιγηραντικής δράσης των συγκεκριμένων τροφών κρύβεται στις ευεργετικές πολυφαινόλες –χημικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες– οι οποίες προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου ή καρδιαγγειακών νοσημάτων και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Ιδού λοιπόν η λίστα των σούπερ τροφίμων και τι περιέχει το καθένα από αυτά:

Δαμάσκηνα: Πλούσια σε επικατεχίνες και αντιοξειδωτικά φαινολικά οξέα.

Δημητριακά με πίτουρο: Πλούσια σε ίνες και φαινολικά οξέα.

Διάφορα είδη μούρων (μύρτιλα, κράνα κλπ.): Υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ανθοκυανινών.

Καφές: Πλούσιος σε φαινολικά οξέα.

Κεράσια: Υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ανθοκυανινών.

Κόκκινα κρεμμύδια: Υψηλά επίπεδα αντικαρκινικής κερκετίνης.

Κόκκινα σταφύλια: Πλούσια σε ανθοκυανίνες και φαινολικά οξέα.

Μαύρη σοκολάτα: Πλούσια σε επικατεχίνες.

Μαύρο τσάι: Πλούσιο σε θειοφλαβίνες

Μήλα: Πλούσια σε πολυφαινόλες.

Μπρόκολο: Πλούσιο σε πολυφαινόλες.

Ντοματίνια: Υψηλά επίπεδα αντικαρκινικής κερκετίνης.

Πορτοκάλια: Πλούσια σε εσπεριδίνη που ενισχύει την υγεία της καρδιάς.

Πράσινο τσάι: Πλούσιο σε πολυφαινόλες.

Ροδάκινα: Παρόμοια δράση με τα δαμάσκηνα.

Σπανάκι: Πλούσιο σε πολυφαινόλες.

Φράουλες: Πλούσιες σε ανθοκυανίνη και ελλαγικό οξύ με έντονα αντικαρκινική δράση.

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Γουίλιαμσον, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών. Επίσης, συστήνει να καταναλώνουμε όσο περισσότερα από τα παραπάνω τρόφιμα μπορούμε, καθώς ο συνδυασμός τους θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη.

Στο ίδιο πλαίσιο, πλέκεται το εγκώμιο του… μανιταριού! Στις ΗΠΑ, μια νέα μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια τονίζει ότι τα μανιτάρια επίσης διαθέτουν ευνοϊκές για την υγεία μας ιδιότητες, προσφέροντας προστασία κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων ή του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, το μανιτάρι δεν περιέχει καθόλου λιπαρά, σάκχαρα ή νάτριο. Αντίθετα, αποτελεί πλούσια πηγή 5 διαφορετικών βιταμινών του συμπλέγματος των βιταμινών Β: της θειαμίνης (Β1), της ριβοφλαβίνης (Β2), της νιασίνης (Β3), της πυριδοξίνης (Β6) και του φυλλικού οξέος. Επιπλέον, έχει υψηλά επίπεδα καλίου, χαλκού, φωσφόρου και σιδήρου, καθώς και σελήνιου το οποίο δεν ανευρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, λοιπόν, ότι μόλις μία χούφτα μανιταριών έχουν κατά περίπου 12 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα στην αντιοξειδωτική ουσία L-Ergothioneine σε σχέση με τα σιτηρά και 4 φορές σε σχέση με το συκώτι κοτόπουλου, οι οποίες θεωρούνταν οι ισχυρότερες πηγές της συγκεκριμένης ουσίας.

Παράλληλα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Hanyang στη Νότια Κορέα, διαπίστωσαν ότι τα μανιτάρια περιορίζουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Αν και υπάρχουν πάνω από 2.500 είδη άγριων μανιταριών, οι ερευνητές μέχρι στιγμής έχουν περιοριστεί σε ορισμένες «εξωτικές» ποικιλίες, μεταξύ των οποίων τα περίφημα σιτάκι.

Διαβάστε ακόμη:
Μακροβιοτική. Η διατροφή των λεπτών ισορροπιών
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.2394.asp

Μανιτάρι… αλλά τι μανιτάρι;
http://www.vita.gr/html/ent/356/ent.2356.asp

Απολαύστε βιολογικά και άγρια μανιτάρια
http://www.vita.gr/html/ent/092/ent.2092.asp

Comfort Food: Οι τροφές που διώχνουν το στρες
http://www.vita.gr/html/ent/803/ent.4803.asp

«Φάρμακο» η Μεσογειακή Διατροφή!
http://www.vita.gr/html/ent/955/ent.6955.asp

Διατροφή και γυναικείοι καρκίνοι
http://www.vita.gr/html/ent/018/ent.5018.asp

Φρούτα και λαχανικά υπέρ των γυναικών
http://www.vita.gr/html/ent/789/ent.5789.asp