Η υγεία των μαλλιών ξεκινά από το υγιές ­τριχωτό. Αυτό καθορίζει τον τύπο της τρίχας, π.χ. εάν είναι λιπαρή, αλλά και σε αυτό προκύπτουν τα διάφορα προβλήματα (π.χ. ξηροδερμία, φαγούρα και πιτυρίδα). Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι 1 στους 3 ανθρώπους αντιμετωπίζει προβλήματα και ερεθισμούς με το τριχωτό του, 1 στους 2 άνδρες αντιμετωπίζει πρόβλημα πιτυρίδας, ενώ 1 στους 5 έχει έντονη λιπαρότητα.
Το τριχωτό επηρεάζεται από εσωτερικές ανισορροπίες, όπως το άγχος, οι ορμονικές διαταραχές ή οι ανωμαλίες του μεταβολισμού, αλλά και από εξωτερικές επιθέσεις, όπως η ρύπανση, το στέγνωμα με θερμό αέρα και τα κατάλοιπα από τα προϊόντα styling. Αποτέλεσμα είναι η διαταραχή της ισορροπίας στη λειτουργία του και η εκδή­λωση συμπτωμάτων, όπως η έντονη λιπαρότητα, ο κνησμός και η πιτυρίδα.




Πρόκειται για υπερβολική ­έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, η οποία δείχνει τα μαλλιά βαριά, θαμπά, «βρόμικα» και με ­έλλειψη όγκου.
Πρέπει να ξέρετε ότι το καθημερινό λούσι­μο, όπως και τα ισχυρά, καθαριστικά σαμπουάν, μπορεί να επιδεινώσουν τη λιπαρότητα. Επιλέξτε ένα εξειδικευμένο σαμ­πουάν, που θα απομακρύνει το παραπανίσιο σμήγμα και τους ρύπους, χρησιμοποιήστε το 3-4 φορές την ­εβδομάδα και αποφύγετε το πολύ ζεστό νερό.




Οφείλεται σε ένα μικροοργανισμό που αναπτύσσεται στο τριχωτό της κεφαλής και οδηγεί στην αύξηση της φυσιολογικής απολέπισης της ­κεράτινης στιβάδας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση των λευκών νιφά­δων.
Αποφύ­γετε παράγοντες που εντείνουν την πιτυρίδα, όπως τα ισχυρά σαμπουάν, το έντονο τρίψιμο της επιδερμίδας στο λούσιμο και το πολύ ζεστό νερό. Το λούσιμο με ένα αντιπιτυριδικό σαμπουάν όχι μόνο θα απομακρύνει τα ενοχλητικά σημά­δια της πιτυρίδας, αλλά θα εμποδίσει και την επανεμφάνι­σή τους. Πλέον, στην αγορά θα βρείτε αντιπιτυριδικά εμπλουτισμένα με μαλακτικά συστατικά, βιταμίνες ή εξαγνιστικούς παράγοντες, που ταιριάζουν σε κάθε τύπο μαλλιών και απαντούν σε κάθε πρόβλημα.





Ο δρ. Steve Shiel, επιστημονικός σύμβουλος της P&G, μοιράζεται μαζί μας πολύτιμα μυστικά:
Μελέτες έχουν δείξει ότι το συναισθηματικό στρες συμβάλ­λει στην εμφάνιση πιτυρίδας. Ένα χαλαρωτικό μασάζ στο κεφάλι (ή ακό­μη καλύτερα στο σώμα και στο κεφάλι) ανακουφίζει από το στρες και είναι ευεργετικό και για το σώμα και για το πνεύμα.
. Οι γρήγορες δίαιτες έχει αποδειχτεί ότι προκαλούν ανεπάρκεια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και πρωτεΐνες – όλα αυτά ­συμβάλλουν στην εμφάνιση πιτυρίδας και ξηροδερμίας. Το μυστικό είναι το «μέτρο»: μη χάνετε πάνω από 6 κιλά το μήνα.
. Η κατάχρηση μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση πιτυρίδας, καθώς το αλκοόλ αναστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί τις βιταμίνες και το ασβέστιο. Η κατάχρηση μπορεί να προκαλέσει θαμπά μαλλιά και δέρμα και να επιδεινώσει την πιτυρίδα.
. Αν το δέρμα του κεφαλιού σας είναι πολύ ξηρό, με τάση για ξεφλούδισμα, πρέπει να το περιποιείστε ιδιαίτερα με ειδικά σαμπουάν ή αγωγές. Όποτε βρίσκεστε σε πολύ θερμό, κρύο ή ξηρό περιβάλλον, χτυπά «κόκκινος συναγερμός» και το δέρμα σας γίνεται ακόμη πιο ευαίσθητο.





● Την υδρολιπιδική μεμβράνη, που κύριος ρόλος της ­είναι να προστατεύει την τρίχα, μεταφέροντας σε όλο το μήκος της το σμήγμα που παράγουν οι σμηγματογόνοι αδένες.
● Την κεράτινη στιβάδα, την ανώτερη στιβάδα του τριχωτού, που το προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις.
● Την επιδερμίδα, όπου «κατασκευάζονται» τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας.