Ονομάζεται NeuroStar, θυμίζει «επιστημονική φαντασία» και αποτελεί τη νέα θεραπεία κατά της κατάθλιψης, που δημιούργησαν οι ειδικοί της εταιρείας Neuronetics. Έχει τη μορφή μαγνητικής συσκευής, η οποία με τη βοήθεια μαγνητικών παλμών διεγείρει τον εγκέφαλο χωρίς καν να αγγίζει το κεφάλι.


Η συσκευή έλαβε τελικά την έγκριση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αλλά μόνο για εκείνους που δεν εμφανίζουν βελτίωση της κατάστασής τους μετά τη λήψη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Στηρίζεται σε μια ανώδυνη και αναίμακτη, μη επεμβατική τεχνική, που ονομάζεται επιστημονικώς «Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση» ή αλλιώς TMS.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δοκιμής αυτής της πρωτοποριακής συσκευής, το 24% των εθελοντών, που τη χρησιμοποίησαν, εμφάνισαν σημαντική βελτίωση μέσα σε έξι εβδομάδες εφαρμογής της τεχνικής.


Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (National Institutes of Health), ιατρικά ερευνητικά κέντρα, που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση των Η.Π.Α. έχουν ωστόσο προγραμματίσει μια ανεξάρτητη δοκιμή της θεραπείας, όπου θα λάβουν μέρος περίπου 260 ασθενείς με κατάθλιψη. Η περαιτέρω αξιολόγηση της μεθόδου κρίνεται απαραίτητη, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι είναι αρκετά ακριβότερη από την τυπική φαρμακευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης.


Διαβάστε ακόμη:

Διάγνωση … compact για πολλές παθήσεις

http://www.vita.gr/html/ent/495/ent.7495.asp


Τέλος στην ημικρανία με μια συσκευή

http://www.vita.gr/html/ent/134/ent.7134.asp


Ακουστικό εξαλείφει τον τραυλισμό

http://www.vita.gr/html/ent/568/ent.5568.asp


Ρομποτικό στυλό για τυφλούς

http://www.vita.gr/html/ent/708/ent.5708.asp


«Βηματοδότης» και για την παχυσαρκία

http://www.vita.gr/html/ent/937/ent.6937.asp


Κίνηση με την… άκρη της γλώσσας!

http://www.vita.gr/html/ent/948/ent.6948.asp


Κατάθλιψη στα 44

http://www.vita.gr/html/ent/822/ent.4822.aspΕίναι κατάθλιψη ή μόνο μια θλίψη;


http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.1527.aspΜήπως έχω κατάθλιψη;


http://www.vita.gr/html/ent/224/ent.2224.asp