Μια νέα θεραπεία για το δέρμα που έχει υποστεί σημαντικές φθορές από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, την οποία ονομάζουν «φωτοδυναμική», κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Στις δοκιμές της θεραπείας συμμετείχαν 24 ενήλικες ηλικίας από 54 έως 84 ετών, οι οποίοι είχαν σημαντικές δερματικές φθορές από τον ήλιο στον πήχη του χεριού τους. Αρχικά οι ερευνητές εφάρμοσαν μια ειδική αλοιφή, η οποία αυξάνει την ευαισθησία στο φως, και στη συνέχεια προχώρησαν σε θεραπεία με λέιζερ.

Διαπίστωσαν ότι μ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχανόταν αύξηση των επιπέδων του κολλαγόνου στο δέρμα, βελτιώνοντας έτσι την εμφάνιση των σημείων που είχαν υποστεί τη μεγαλύτερη βλάβη από τον ήλιο. Μάλιστα εκείνοι που είχαν τις πιο σοβαρές δερματικές βλάβες ανταποκρίνονταν, τελικά, καλύτερα στη θεραπεία.

Όπως δηλώνουν οι ειδικοί στην επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Dermatology», εάν και οι επόμενες έρευνες που θα πραγματοποιηθούν έχουν θετικά αποτελέσματα, τότε δεν αποκλείεται η θεραπεία να εφαρμοστεί μελλοντικά εκτός από τα χέρια και στο δέρμα του προσώπου.

Διαβάστε ακόμη:
«Λίγη» η κορτιζόνη για τα εγκαύματα απ’ τον ήλιο
http://www.vita.gr/html/ent/364/ent.6364.asp

Συνέντευξη – ∆ηµήτρης Γ. Ρηγόπουλος: Μην παίρνετε αψήφιστα τον ήλιο!
http://www.vita.gr/html/ent/886/ent.6886.asp

Aσπράδι αυγού για τα εγκαύματα
http://www.vita.gr/html/ent/949/ent.3949.asp

«Θαυματουργή» επουλωτική κρέμα
http://www.vita.gr/html/ent/438/ent.5438.asp

Παιδιά στον ήλιο χωρίς εγκαύματα
http://www.vita.gr/html/ent/078/ent.6078.asp