Αποτελεί την πλέον σύγχρονη εξέταση του γενετικού υλικού εμβρύων τα οποία προέρχονται από τεχνητή γονιμοποίηση και υπόσχεται τον εντοπισμό όλων των ασθενειών που μπορεί να κρύβουν τα μωρά στο DNA τους.

Το νέο τεστ αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Άλαν Χάντισαϊντ από το Κέντρο Bridge. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, η ευρύτερη εφαρμογή του αναμένεται να συντελεστεί σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, εάν τελικώς λάβει την απαραίτητη έγκριση. Το κόστος του μάλιστα εκτιμάται γύρω στα 1.850 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νέα εξέταση, οι ειδικοί αφαιρούν ένα μόνο κύτταρο από τα έμβρυα που προκύπτουν από τεχνητή γονιμοποίηση, όταν αυτά βρίσκονται στην ηλικία των δύο ημερών. Στη συνέχεια, τα συγκεκριμένα κύτταρα αναλύονται με τη βοήθεια της μεθόδου της χαρτογράφησης καρυοτύπου (karyomapping) πριν την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα της μητέρας.

Το νέο τεστ το οποίο εντοπίζει πολλαπλές γενετικές παραλλαγές, είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να ανιχνεύουν πιθανούς γονιδιακούς συνδυασμούς, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο της μυικής δυστροφίας, της κυστικής ίνωσης και της νόσου του Χάντιγκτον.

Σε αντίθεση όμως με τα υπάρχοντα τεστ, θα μπορεί να ανιχνεύει γονιδιακές παραλλαγές για σχεδόν οποιαδήποτε νόσο, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων ή ακόμη και του καρκίνου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής Χάντισαϊντ, η εξέταση εξακολουθεί να δοκιμάζεται. Ωστόσο εάν όλα πάνε καλά, τονίζει, τότε θα πρόκειται για επανάσταση στο χώρο της πρόγνωσης αλλά και της πρόληψης.

Δεν είναι βέβαια λίγοι και οι επικριτές του νέου τεστ, που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στον ηθικά αμφιλεγόμενο «σχεδιασμό» εμβρύων, καθώς οι γονείς αποκτούν τη δυνατότητα να επιλέγουν το προς εμφύτευση έμβρυο. Θεωρητικά μάλιστα, το τεστ θα μπορούσε να αποκαλύψει το χρώμα των ματιών, το ύψος και το βάρος του παιδιού.

Οι δημιουργοί του πάντως υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο, επειδή, όπως είπαν, «όταν ψάχνεις για περισσότερα από δύο ή τρία χαρακτηριστικά, δεν έχεις πιθανότητες να καταφέρεις πολλά. Θα χρειαζόμασταν χιλιάδες έμβρυα για κάτι τέτοιο και δεν έχουμε πρακτικούς τρόπους για να τα αποκτήσουμε».

Διαβάστε ακόμη:
Φάκελος γενετικά τεστ
http://www.vita.gr/html/ent/247/ent.7247.asp

Παράθυρο στο μέλλον: Διάγνωση καρκίνου με τεστ αίματος
http://www.vita.gr/html/ent/190/ent.7190.asp

Σάλιο αντί για αίμα
http://www.vita.gr/html/ent/598/ent.5598.asp

Οff στις ασθένειες
http://www.vita.gr/html/ent/602/ent.5602.asp

Γενετικό τεστ προβλέπει καρδιοπάθειες
http://www.vita.gr/html/ent/299/ent.5299.asp