Είστε άρρωστοι; Εάν θέλετε να μην κολλήσετε και τους γύρω σας, θα ήταν καλύτερα να αποφύγετε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασής σας, τα πόμολα και τις λαβές στις πόρτες και τα ντουλάπια κλπ., καθώς σύμφωνα με νέα έρευνα των ειδικών του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, αυτές είναι οι πιο συνηθισμένες «παγίδες» όπου οι ιοί παραμένουν ζωντανοί για τουλάχιστον δύο μέρες.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 30 ενήλικες με αρχικά συμπτώματα κρυολογήματος. Μετά από εξετάσεις, οι 16 από αυτούς βρέθηκαν θετικοί στον ρινοϊό, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για περίπου το 50% των περιστατικών κοινού κρυολογήματος. Οι ειδικοί λοιπόν τους ζήτησαν να κατονομάσουν 10 σημεία τα οποία είχαν αγγίξει μέσα στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 ωρών. Στη συνέχεια εξέτασαν τις επιφάνειες αυτές χρησιμοποιώντας τεστ DNA.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι κατά 40% ο ιός παρέμενε ζωντανός στα πλέον κοινόχρηστα σημεία του σπιτιού, όπως είναι για παράδειγμα η λαβή του ψυγείου. Συγκεκριμένα είδαν ότι «παγίδες» μικροβίων αποτελούσαν:

  • Τα 6 από τα 18 πόμολα πόρτας που εξέτασαν.
  • Οι 8 από τις 14 λαβές του ψυγείου.
  • Οι 3 από τους 13 διακόπτες φωτός.
  • Τα 6 από τα 10 τηλεχειριστήρια.
  • Οι 8 από τους 10 νιπτήρες μπάνιου.
  • Τα 4 από τα 7 τηλέφωνα.
  • Οι 3 από τις 4 πόρτες πλυντηρίων.
Στη συνέχεια οι ερευνητές σκόπιμα μόλυναν κάποιες επιφάνειες έτσι ώστε να δουν πόσο εύκολα ο ιός μπορούσε να κολλήσει στα δάκτυλά τους, μέσα από καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι. Σε περισσότερους από τους μισούς συμμετέχοντες εντόπισαν τον ιό στα δάκτυλά τους περίπου 48 ώρες μετά τη μόλυνση των σημείων.

Παράλληλα, σε μια άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδικά παιχνίδια τα οποία βρίσκονταν σε ιατρεία πέντε παιδιάτρων, έδειξε ότι:
  • Περίπου το 20% όλων των παιχνιδιών ήταν μολυσμένα από τμήματα ιών κρυολογήματος.
  • Ένα άλλο 20% εντοπίζονταν στην αίθουσα αναμονής των άρρωστων παιδιών.
  • Ένα 17% στην αίθουσα αναμονής υγιών παιδιών.
  • Ένα 30% ανιχνεύονταν σε μια σακούλα παιχνιδιών από την οποία τα παιδιά που εμβολιάζονταν μπορούσαν να διαλέξουν ένα δωράκι, μετά το επώδυνο τσίμπημα.
Δεδομένου του κινδύνου πάντως που υποκρύπτεται από την επαφή με κοινόχρηστα αντικείμενα και επιφάνειες, και επειδή δεν είναι τόσο εύκολο να αποφύγουμε το τηλεχειριστήριο, το ακουστικό του τηλεφώνου ή το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, οι ειδικοί προτείνουν να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.

Διαβάστε ακόμη:
Αντισταθείτε στους ιούς με τα όπλα της φύσης
http://www.vita.gr/html/ent/713/ent.4713.asp

Οι εναλλακτικές λύσεις για να είστε υγιείς το χειμώνα
http://www.vita.gr/html/ent/361/ent.2361.asp

Αρρωσταίνει συχνά στον παιδικό σταθμό. Τι να κάνω;
http://www.vita.gr/html/ent/503/ent.1503.asp

Εχινάκεια. Το όπλο κατά της γρίπης
http://www.vita.gr/html/ent/433/ent.2433.asp