Μια high-tech τεχνητή καρδιά που «χτυπά» σαν την αληθινή ετοιμάζει εταιρεία στη Γαλλία. Ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που χρειάζονται επειγόντως μεταμόσχευση καρδιάς αναμένεται να προσφέρει η τεχνητή καρδιά που ετοιμάζουν οι ειδικοί της εταιρείας Carmat.

Η Carmat είναι θυγατρική του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής EADS και υποστηρίζεται από τον οργανισμό του Γαλλικού κράτους ΟSEO που προωθεί τις επιστημονικές καινοτομίες.

Πίσω από την επαναστατική εφεύρεση βρίσκεται ο γάλλος καρδιολόγος Αλέν Καρπαντιέ, ο οποίος είναι ένας εκ των κορυφαίων χειρουργών στις επεμβάσεις επιδιόρθωσης της καρδιακής αορτικής βαλβίδας και ήδη «πιστώνεται» με μια σειρά τεχνητών βαλβίδων που χρησιμοποιούνται ευρέως στη χειρουργική.

«Δεν το αντέχεις να βλέπεις νέους ανθρώπους, 40-50 ετών, να πεθαίνουν από εμφράγματα και να μην υπάρχουν τεχνητά όργανα διαθέσιμα για να ζήσουν», δηλώνει χαρακτηριστικά ο γάλλος ειδικός που εργάστηκε για 15 χρόνια πάνω στο σχέδιο κατασκευής τεχνητής καρδιάς.

Η επιστημονική ομάδα της Carmat υπό το γάλλο καρδιολόγο κατάφερε να κατασκευάσει μια τεχνητή καρδιά με τη βοήθεια βιοσυνθετικών υλικών (δηλαδή τεχνικά επεξεργασμένων ζωικών ιστών), εξοπλισμένη με αισθητήρες που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν αυτόματα τους παλμούς και τη ροή του αίματος, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

«Αν δείξετε τα γραφικά της καρδιάς σε έναν καρδιοχειρουργό θα πει ότι πρόκειται για ανθρώπινη καρδιά, όμως, όχι, δεν είναι αληθινή, είναι τεχνητή», υποστηρίζει ο Καρπαντιέ. Συγκεκριμένα, είναι φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να «μετρά» διαρκώς τα επίπεδα δραστηριότητας του οργανισμού: εάν δηλαδή ο ασθενής αθλείται τότε αυτομάτως προσαρμόζεται και χτυπά πιο γρήγορα, ενώ αντίθετα εάν ξεκουράζεται οι χτύποι επιβραδύνονται.

Οι ερευνητές ωστόσο δεν έχουν ακόμη λύσει το πρόβλημα της τροφοδοσίας της τεχνητής καρδιάς με ενέργεια. Έχουν προταθεί δύο λύσεις. Η μία προβλέπει την εμφύτευση ενός δέκτη από τιτάνιο στο κρανίο, που θα διοχετεύει την ενέργεια η οποία θα στέλνεται μέσω του δέρματος, από μια μπαταρία έξω από το σώμα, στην καρδιά. Η δεύτερη προβλέπει την παροχή, επίσης μέσω του δέρματος, με τη βοήθεια όμως δύο μετασχηματιστών. Ο ένας θα βρίσκεται μέσα στο σώμα, ο άλλος εκτός. Η μπαταρία της καρδιάς θα διαρκεί από 5 έως 16 ώρες και στη συνέχεια θα πρέπει να επαναφορτίζεται για να μη σταματήσει.

Μέχρι τώρα η καρδιά έχει υποβληθεί σε επιτυχημένες δοκιμές σε μοσχάρια και πρόβατα. Η Carmat ισχυρίζεται ότι εάν καταφέρει να συγκεντρώσει εγκαίρως τα 100.000.000 ευρώ που απαιτούνται για τη βιομηχανική παραγωγή της τεχνητής καρδιάς, αυτή θα μπορούσε να αποτελεί επιλογή για τους ασθενείς μέχρι το 2013.

Διαβάστε ακόμη:
Τέλος στην ημικρανία με μια συσκευή
http://www.vita.gr/html/ent/134/ent.7134.asp


Ακουστικό εξαλείφει τον τραυλισμό
http://www.vita.gr/html/ent/568/ent.5568.asp


Ρομποτικό στυλό για τυφλούς
http://www.vita.gr/html/ent/708/ent.5708.asp


«Βηματοδότης» και για την παχυσαρκία
http://www.vita.gr/html/ent/937/ent.6937.asp


Κίνηση με την… άκρη της γλώσσας!
http://www.vita.gr/html/ent/948/ent.6948.asp


Η δύναμη της σκέψης ενός πιθήκου
http://www.vita.gr/html/ent/620/ent.6620.asp

Βιονικό μάτι δίνει ελπίδα στους τυφλούς
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.5891.asp