Στην απενοχοποίηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (C-reactive protein ή CRP), η οποία μέχρι σήμερα συνδεόταν με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, προχώρησαν οι ειδικοί του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
Μέχρι τώρα πολλές μελέτες συνέδεαν τα υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης με τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών και εμφραγμάτων. Μάλιστα, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες είχαν ριχτεί στον αγώνα για τη δημιουργία φαρμάκων που να περιορίζουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο δρ. Μπόργκε Νόρντεστγκαρντ, επικεφαλής της έρευνας, «Δεν προκαλεί η πρωτεΐνη τα συγκεκριμένα νοσήματα».
Κατά την ανατρεπτική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται από την επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», οι ερευνητές πραγματοποίησαν γενετικά τεστ σε περίπου 50.000 Δανούς για να δουν κατά πόσο τα άτομα που έφεραν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης C-αντιδρώσας αντιμετώπιζαν και υψηλό κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων.
«Αποδείχτηκε ότι ακόμη και εάν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση να έχει υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης, τελικώς αντιμετωπίζει τον ίδιο κίνδυνο να πάθει εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο όσο και κάποιος που έχει χαμηλά επίπεδα», υπογραμμίζει ο δρ. Νόρντεστγκαρντ.
Εκτιμά ωστόσο ότι η ένδειξη αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι ενδεχομένως κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, τα αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης βρέθηκε ότι μπορεί να αποτελούν ένδειξη για αθηροσκλήρωση.
Τέλος, τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα φάρμακα τα οποία στοχεύουν στον έλεγχο των επιπέδων της πρωτεΐνης c-αντιδρώσας για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων δεν προσφέρουν ιδιαίτερα οφέλη.
Διαβάστε ακόμη:
Τι αγαπά και τι μισεί η καρδιά μας
http://www.vita.gr/html/ent/608/ent.6608.asp
Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε!
http://www.vita.gr/html/ent/609/ent.6609.asp
Νέες οδηγίες για την άμυνα της γυναικείας καρδιάς
http://www.vita.gr/html/ent/336/ent.1336.asp
Γάτες για γερή καρδιά
http://www.vita.gr/html/ent/566/ent.5566.asp
Αθώα η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη!
Στην απενοχοποίηση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (C-reactive protein ή CRP), η οποία μέχρι σήμερα συνδεόταν με εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, προχώρησαν οι ειδικοί του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.