Ορμονοθεραπεία προτείνουν τώρα οι ειδικοί για τους άνδρες με συμπτώματα της λεγόμενης «ανδρόπαυσης», όταν τα επίπεδα της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα…

Μέχρι σήμερα, σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ ενίοτε χορηγούνταν τεστοστερόνη σε άνδρες μέσης ηλικίας, αλλά η πρακτική αυτή ήταν αμφιλεγόμενη. Η θεραπεία θεωρούνταν μη απαραίτητη και τα συμπληρώματα τεστοστερόνης αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία καθώς μπορούσαν να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Τώρα αυτή η στάση έχει αλλάξει.

Oι νέες οδηγίες τεσσάρων διεθνών ιατρικών οργανισμών (International Association for the Study of the Aging Male, International Society of Andrology, European Association of Urology και American Society of Andrology) συνιστούν τη μέτρηση των επιπέδων της τεστοστερόνης σε εκείνους που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ή εμφανίζουν συμπτώματα ορμονικής ανεπάρκειας ή αντιμετωπίζουν προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας και χαμηλής λίμπιντο.

Ως προς τις περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας, οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν ότι η λήψη φαρμάκων όπως π.χ. το Viagra μπορεί να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, δεν βοηθά ωστόσο στην αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι τα χαμηλά επίπεδα της ανδρικής ορμόνης συνδέονται με το διαβήτη και την παχυσαρκία.

Προτείνουν η θεραπεία κατά της «ανδρόπαυσης» να γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού τζελ τεστοστερόνης, το οποίο θα χορηγείται σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα ορμονικής ανεπάρκειας. Έρευνες έδειξαν, μάλιστα, ότι η χρήση του συγκεκριμένου τζελ από ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και, ταυτόχρονα, ορμονική ανεπάρκεια βελτιώνει την ευαισθησία του οργανισμού τους στην ινσουλίνη.

Διαβάστε ακόμη:
Έλξη με την τεστοστερόνη στο κόκκινο
http://www.vita.gr/html/ent/401/ent.7401.asp

Και οι άνδρες έχουν βιολογικό ρολόι
http://www.vita.gr/html/ent/999/ent.6999.asp

Ώριμοι άνδρες, έτοιμοι για όλα!
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.7013.asp