Έναν πρωτότυπο τρόπο αντιμετώπισης των ψυχικών και ψυχολογικών προβλημάτων μέσω παρακολούθησης ταινιών, προτείνουν οι ειδικοί του Βασιλικού Κολεγίου Ψυχιατρικής του Λονδίνου.

Η «ταινιοθεραπεία» όπως την ονομάζουν, είναι μία «θεραπεία» κατά την οποία οι ερευνητές συνταγογραφούν στους ασθενείς …ταινίες! Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η παρακολούθηση ταινιών “ξεκλειδώνει” αποτελεσματικά τα συναισθήματα των ασθενών και τους βοηθάει να τα εκφράσουν.

Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως εξηγούν, οι ταινίες προβάλλουν συγκεκριμένους ρόλους με τους οποίους οι ασθενείς μπορούν εύκολα να ταυτιστούν, ενώ παράλληλα υποδεικνύουν λύσεις στα προβλήματά τους.

Το μυστικό της θεραπείας κρύβεται στα συναισθήματα που δημιουργούνται στους συμμετέχοντες κατά την παρακολούθηση μιας ταινίας, τα οποία καλούνται να εξωτερικεύσουν αργότερα στους ειδικούς. Η «γλώσσα» του κινηματογράφου, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές, είναι πολλές φορές πιο άμεση από την ψυχοθεραπεία. Αυτό βοηθά τους ασθενείς να συνειδητοποιήσουν ευκολότερα τι τους συμβαίνει με αποτέλεσμα να καταφέρνουν τελικώς να ξεπεράσουν το εκάστοτε πρόβλημά τους.

Βέβαια υπάρχουν και οι επιστήμονες που αντιτίθενται στην «ταινιοθεραπεία» καθώς, όπως υποστηρίζουν, είναι ενδιαφέρουσα προσέγγιση αλλά δεν αποτελεί την κατάλληλη αντιμετώπιση για κάθε πρόβλημα. Όπως αναφέρει ο δρ Φίλιπ Χόντσον, μέλος της Βρετανικής Ένωσης Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας (BACP), το τελευταίο πράγμα που θα περίμενε ένας ασθενής σε πένθος ο οποίος θα αποζητούσε την βοήθεια ενός ειδικού θα ήταν να του ζητηθεί να παρακολουθήσει μια ταινία.

Διαβάστε ακόμη:
Εθνικ ρούχα και ψυχική υγεία
http://www.vita.gr/html/ent/914/ent.5914.asp

Αναποτελεσματικά τα αντικαταθλιπτικά ;
http://www.vita.gr/html/ent/268/ent.5268.asp