Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν γενετικώς τροποποιημένα φασόλια σόγιας που, όπως υποστηρίζουν, μπορούν να προσφέρουν προστασία από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η έρευνα έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα μεταλλαγμένα φασόλια της σόγιας μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των ω-3 λιπαρών οξέων στο αίμα. Τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα εντοπίζονται κυρίως στον σολομό, την πέστροφα και τον τόνο και ως γνωστόν, προστατεύουν τον οργανισμό από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη, ενώ παράλληλα βοηθούν στη δημιουργία εγκεφαλικών κυττάρων στα παιδιά.

Όπως δημοσιεύει το επιστημονικό έντυπο «Lipids», από δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε 33 εθελοντές οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν το λάδι της γενετικά τροποποιημένης σόγιας για ένα διάστημα λίγων εβδομάδων, εμφάνιζαν αύξηση των επιπέδων ω-3 στο αίμα τους που άγγιζε το 4% και 5%. Γεγονός που, όπως ισχυρίζονται, θα μπορούσε να περιορίσει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων ακόμη και κατά 50%.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Monsanto, μέσα από δοκιμαστικές καλλιέργειες έχει ήδη συγκεντρώσει 600 τόνους γενετικά τροποποιημένης σόγιας, και έχει προωθήσει μέρος τους σε εταιρείες τροφίμων για επεξεργασία.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) αναμένεται να εγκρίνει την κατανάλωσή της μέχρι το 2011 και υπολογίζεται ότι τα πρώτα προϊόντα που θα περιέχουν την σόγια «θαύμα» θα κάνουν την εμφάνισή τους στα αμερικανικά σουπερμάρκετ το 2012.

Τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι βρετανικές αρχές επίσης επέτρεψαν την χρήση της, ωστόσο όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της Monsanto οι συσκευασίες θα φέρουν ειδική σήμανση για να ξέρουν οι καταναλωτές ότι πρόκειται για γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα.

Διαβάστε ακόμη:
Είναι η σόγια «μαγική» τροφή
http://www.vita.gr/html/ent/986/ent.1986.asp

Η σόγια «υποσκάπτει» την ανδρική γονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/104/ent.7104.asp