Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που δεν κοιμούνται επαρκώς, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί από το Πανεπιστημίου Τοχόκου στην Ιαπωνία, οι γυναίκες που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα αντιμετωπίζουν έως και 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο μαστό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό συμβαίνει γιατί η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης, η οποία προστατεύει τον οργανισμό από την ανάπτυξη της νόσου. Συγκεκριμένα ρυθμίζει την απελευθέρωση των οιστρογόνων στον οργανισμό, τα αυξημένα επίπεδα των οποίων ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 24.000 γυναίκες ηλικίας από 40 έως 79 ετών, οι οποίες παρακολουθούνταν για μια περίοδο οκτώ ετών. Οι επιστήμονες -μελετώντας τα στοιχεία που συνέλεξαν- διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κοιμόντουσαν κάθε βράδυ περίπου έξι ώρες, είχαν κατά 62% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με όσες κοιμόντουσαν 7 ώρες. Κατά την περίοδο της παρακολούθησης, οι 143 από τις συμμετέχουσες διαγνώστηκαν θετικές στη νόσο.

Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, η ίδια επιστημονική ομάδα είχε διαπιστώσει ότι οι άνδρες που κοιμούνται εννέα ώρες περιορίζουν κατά 50% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με όσους κοιμούνται λιγότερο.

Μια άλλη έρευνα πάλι που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Breast Cancer Research», έδειξε ότι οι γυναίκες κανονικού βάρους, οι οποίες ακολουθούν πρόγραμμα έντονης άσκησης (τρέξιμο, τζόγκινγκ, γρήγορο χορό κ.α.) αντιμετωπίζουν κατά 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις λιγότερο δραστήριες.

Πρόκειται για μια μελέτη διάρκειας 11 ετών στην οποία έλαβαν μέρος συνολικά 32.000 γυναίκες που είχαν περάσει την εμμηνόπαυση. Στο πλαίσιο της έντονης άσκησης συγκαταλέγονταν το τρέξιμο, το γρήγορο τζόγκινγκ, το τένις, η αερόβια άσκηση, η ποδηλασία σε λόφους, ο γρήγορος χορός όπως επίσης και οι σκληρές δουλειές του σπιτιού όπως π.χ. το τρίψιμο δαπέδων, το πλύσιμο παραθύρων, η περιποίηση του κήπου, το σκάψιμο και το κόψιμο ξύλων για το τζάκι.

Όπως εξηγούν οι αμερικανοί ερευνητές, η σωματική άσκηση προστατεύει τον οργανισμό επειδή βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τις πιθανότητες χρόνιων φλεγμονών ή άλλων παραγόντων που μπορεί να «πυροδοτήσουν» την εμφάνιση σοβαρών νοσημάτων.

Διαβάστε ακόμη:
8 Συμπτώματα που δεν είναι καρκίνος
http://www.vita.gr/html/ent/453/ent.7453.asp

Καινοτόμα εγχείρηση για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/538/ent.7538.asp

Συνέντευξη – Ηλίας Αθανασιάδης: Καρκίνος του μαστού: «Σπουδαίο βήμα η εξατομικευμένη θεραπεία»
http://www.vita.gr/html/ent/452/ent.7452.asp

11+1 πράγματα που δεν ξέρουν οι γυναίκες για τον καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/046/ent.6046.asp

Βιταμίνη D εναντίον καρκίνου του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/217/ent.6217.asp

Καρκίνος του μαστού και αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/786/ent.5786.asp

Προσωπικότητα και καρκίνος του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/821/ent.4821.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp