Το κυνηγητό των παιδιών είναι πιο αποτελεσματικό από το τζόγκινγκ των «μεγάλων». Τα «τρεχαλητά» στην παιδική χαρά είναι η καλύτερη άσκηση για να χάσει κανείς θερμίδες σε σχέση με τις διαδεδομένες μεταξύ των ενηλίκων μορφές γυμναστικής, όπως το τζόγκινγκ ή το ποδήλατο.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Γκλάμοργκαν στην Ουαλία το επιβεβαιώνει. Ύστερα από μακροχρόνιες παρατηρήσεις, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το τρέξιμο μικρών αποστάσεων για λίγη ώρα (κάτι δηλαδή σαν το παιχνίδι των παιδιών στο προαύλιο του σχολείου ή την παιδική χαρά) είναι εξαιρετικά αποδοτικό!

Ένας εκ των δύο επικεφαλής της έρευνας, ο καθηγητής Τζούλιεν Μπέικερ δηλώνει ότι «6 σπριντ διάρκειας 30 δευτερολέπτων, τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχουν τα ίδια ωφέλιμα αποτελέσματα στην υγεία και την απώλεια βάρους με 45 λεπτά τζόγκινγκ ή ποδηλασία την εβδομάδα.»

Δηλαδή ο «παλιμπαιδισμός» είναι η λύση στα προβλήματα παχυσαρκίας των μεγάλων; Μάλλον η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και τα παιδιά στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν ολοένα και λιγότερες δυνατότητες για τέτοια παιχνίδια…

Τα συμπεράσματα των ουαλών ερευνητών πάνε κόντρα στο ρεύμα της εποχής. Αν οι διαπιστώσεις τους είναι σωστές, τα προγράμματα άσκησης υψηλής εντάσεως ενδείκνυνται για υπέρβαρα-παχύσαρκα παιδιά και ενηλίκους. Ο καθηγητής Μπέικερ υπογραμμίζει ότι αυτός ο τύπος άσκησης θωρακίζει επίσης και από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μια τόσο αποτελεσματική μορφή άσκησης άλλωστε μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένου εξοπλισμού, ακόμη και στη βόλτα μας, στο πεζοδρόμιο, στο κοντινό πάρκο. Αρκεί να μην ντρέπεται κανείς τους περαστικούς!

Διαβάστε ακόμη:
Ένας σκύλος…αδυνατίζει τα παιδιά!
http://www.vita.gr/html/ent/712/ent.7712.asp

Έστω και λίγη γυμναστική κάνει θαύματα
http://www.vita.gr/html/ent/530/ent.7530.asp

Άσκηση + μουσική= καλύτερες επιδόσεις
http://www.vita.gr/html/ent/498/ent.7498.asp

Η άσκηση υπερνικά το γονίδιο της παχυσαρκίας
http://www.vita.gr/html/ent/308/ent.7308.asp

Keep walking
http://www.vita.gr/html/ent/517/ent.6517.asp