Ιάπωνες επιστήμονες κατάφεραν να κλωνοποιήσουν νεκρά ποντίκια, τα οποία είχαν παραμείνει στην κατάψυξη στους (-20 βαθμούς Κελσίου) για 16 ολόκληρα χρόνια! Αυτή η επιτυχία μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη σωτηρία ειδών, που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ή και που έχουν ήδη εξαφανιστεί!

Οι επιστήμονες του Κέντρου Αναπτυξιακής Βιολογίας του Ινστιτούτου έρευνας RIKEN στη Γιοκοχάμα κατάφεραν να κλωνοποιήσουν τα πειραματόζωα χωρίς την προσθήκη κρυοπροστατευτικών ουσιών. Μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί υποστήριζαν ότι η κλωνοποίηση ζώων, των οποίων οι ιστοί έχουν καταψυχθεί (χωρίς προσθήκη κρυοπροστατευτικών ουσιών), ήταν απλώς αδύνατη, καθώς η δημιουργία παγοκρυστάλλων στα κύτταρα καταστρέφει το DNA τους.

Οι Ιάπωνες, όμως, κατάφεραν με τη βοήθεια της τεχνικής «μεταφοράς πυρήνα» να απομονώσουν το γενετικό υλικό των νεκρών κυττάρων και να το μεταφέρουν σε ωάρια ποντικών, από τα οποία είχε προηγουμένως αφαιρεθεί το DNA.

«Η κλωνοποίηση των ζώων μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής προσφέρει τη δυνατότητα προστασίας των θηλαστικών που απειλούνται», αναφέρουν οι ειδικοί στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Δεν είναι το ίδιο βέβαιοι όμως ότι θα μας επιτρέψει να αναβιώσουμε εξαφανισμένα είδη όπως τα προϊστορικά μαμούθ…

Διαβάστε ακόμη:
Κλώνος σκύλου που οσφρίζεται τον καρκίνο!
http://www.vita.gr/html/ent/365/ent.6365.asp

Κλωνοποίησαν ανθρώπινα έμβρυα
http://www.vita.gr/html/ent/723/ent.4723.asp