Tα πρώτα αποτελέσματα από τη δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών για ένα νέο φάρμακο κατά της ηπατίτιδας C είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Πρόκειται για το φάρμακο της εταιρείας Vertex με την δραστική ουσία τελαπρεβίρη. Στη διάρκεια δοκιμής, το νέο φάρμακο χορηγήθηκε σε 453 ασθενείς, στους οποίους είχαν προηγουμένως αποτύχει οι συμβατικές θεραπείες με ιντερφερόνη και ριμπαβιρίνη. Στο 52% των ασθενών ο ιός δεν ήταν ανιχνεύσιμος στο ήπαρ μετά 12 εβδομάδες από το τέλος της θεραπείας. Μέχρι τότε, το 41% των ασθενών δεν είχαν ανταποκριθεί σε καμία από τις προηγούμενες θεραπείες, ενώ το 73% είχε εμφανίσει υποτροπή.

Επιπλέον, η εταιρεία, που ετοιμάζει το φάρμακο, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και της προηγούμενης φάσης δοκιμών του, η οποία είχε πραγματοποιηθεί σε ασθενείς που δεν είχαν ακολουθήσει καμία προηγούμενη θεραπεία.

Στο πλαίσιο αυτής της δοκιμής, στο 69% των ασθενών που πήρε τελαπρεβίρη «έσβησε» ο ιός της ηπατίτιδας C μέσα σε 24 εβδομάδες. Σε σύγκριση με το 46% των ασθενών στους οποίους ο ιός εξαφανίστηκε από το ήπαρ μέσα σε 48 εβδομάδες ακολουθώντας τις συμβατικές θεραπείες, το νέο φάρμακο παρουσιάζεται πιο αποτελεσματικό, ενώ μειώνει δραστικά τη διάρκεια της θεραπείας.

Ωστόσο παρατηρήθηκαν ορισμένες παρενέργειες με συχνότερες γαστρεντερικές διαταραχές, εξανθήματα και αναιμία. Κατά τη διάρκεια των δύο δοκιμών, λόγω αυτών των παρενεργειών, αναγκάστηκε να διακόψει την θεραπεία το 14% και το 16%, αντίστοιχα, των ασθενών.

Στην τελική φάση των πιλοτικών δοκιμών, η Vertex αναμένεται να ενώσει τις δυνάμεις της με την φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson, η οποία αναμένεται να αναλάβει την εμπορική διάθεση του ελπιδοφόρου φαρμάκου.

Διαβάστε ακόμη:
Ηπατίτιδα: Η ύπουλη απειλή
http://www.vita.gr/html/ent/525/ent.6525.asp

Το φαστ φουντ καταστρέφει το συκώτι
http://www.vita.gr/html/ent/882/ent.4882.asp