Γάλλοι παρασκεύασαν φάρμακο που ξεγελά τον οργανισμό ώστε να καίει λίπος ακόμη και όταν προσλαμβάνει τροφές υπερβολικά πλούσιες σε λιπαρά.

Το φάρμακο SRT1720, που παρασκευάστηκε από ειδικούς του γαλλικού Πανεπιστημίου «Λουί Παστέρ» μιμείται τη δράση της ρεσβερατρόλης η οποία εντοπίζεται στο κόκκινο κρασί. Το νέο φάρμακο στοχεύει την πρωτεΐνη SIRT1, η οποία μεταξύ άλλων πιστεύεται ότι φρενάρει τη διαδικασία της γήρανσης.

Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Cell Metabolism», η πρωτεΐνη SIRT1 κέντρισε το ενδιαφέρον των ειδικών μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, όπου φάνηκε ότι η ρεσβερατρόλη δρα κατά της υπερβολικής λήψης θερμίδων μέσω της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.

Πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί σε ποντίκια έδειξαν ότι η ποσότητα που θα έπρεπε να πιει ένας άνθρωπος προκειμένου να έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα εκτοξεύεται σε αρκετά λίτρα κρασιού.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές έστρεψαν την προσοχή τους στην δημιουργία ενός φαρμάκου που να στοχεύει συγκεκριμένα την πρωτεΐνη SIRT1.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η χορήγηση μιας μικρής δόσης SRT1720 για ένα διάστημα 10 εβδομάδων, προστάτευε τη σιλουέτα των πειραματόζωων που ακολουθούσαν πρόγραμμα με συχνές διατροφικές καταχρήσεις. Το φάρμακο λειτουργούσε «υποχρεώνοντας» τον οργανισμό να καίει περισσότερο λίπος, όπως συμβαίνει όταν δεν τροφοδοτείται με ενέργεια και αρχίζει να καίει από τις «αποθήκες» λίπους.

Σε μεγαλύτερες δόσεις πάλι, το φάρμακο έδειξε να αποτρέπει τη συσσώρευση των περιττών κιλών και να βελτιώνει την ευαισθησία των ποντικών στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές δεν παρατήρησαν κάποια παρενέργεια ωστόσο εκτιμούν ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες δοκιμές, προκειμένου να εξεταστεί προσεκτικά η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, προτού δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη:
Κώδικας DNA: Βελτιώστε το μεταβολισμό σας
http://www.vita.gr/html/ent/824/ent.5824.asp

Πώς θα επιταχύνω το μεταβολικό μου ρυθμό
http://www.vita.gr/html/ent/184/ent.1184.asp

Πόσες θερμίδες χρειάζομαι καθημερινά;
http://www.vita.gr/html/ent/372/ent.6372.asp

Ενώ κοιμάστε, ο μεταβολισμός σας τρέχει
http://www.vita.gr/html/ent/854/ent.7854.asp