Την προσωπική του «οσμητική» υπογραφή φέρει το σώμα του καθενός, σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Χημικών Αισθήσεων Μονέλ. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό άρωμα το οποίο, όπως αναφέρει η επιθεώρηση «PLoS ONE» ανιχνεύεται ακόμη και όταν κάποιος αλλάξει σημαντικά τις διατροφικές του συνήθειες.

Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, μελλοντικά δεν αποκλείεται τα συγκεκριμένα ευρήματα να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας νέας μεθόδου εξακρίβωσης της ταυτότητας κάποιου, καθώς όπως διαπίστωσαν, το οσμητικό αποτύπωμα που εκπέμπει το σώμα μας παραμένει αναλλοίωτο για ολόκληρη τη ζωή μας.

Η «σφραγίδα» αυτή μπορεί να εντοπιστεί από τις ενισχυμένες οσφρητικές ικανότητες ορισμένων ζώων ή από ειδικό εργαστηριακό εξοπλισμό. Κύριο όχημα της προσωπικής οσμής του καθενός αποτελεί ο ιδρώτας και τα ούρα.

Και αν μέχρι σήμερα οι ειδικοί πίστευαν ότι η αλλαγή στη διατροφή θα μπορούσε ίσως να παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό, τώρα από τα πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια οι ερευνητές του Μονέλ, διαπιστώθηκε ότι τελικά ούτε η διατροφή μπορεί να αλλάξει το προσωπικό μας άρωμα.

«Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα βιολογικά οσμητικά αποτυπώματα, όπως ακριβώς και τα δακτυλικά, μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστο τρόπο εξακρίβωσης της ταυτότητας του ατόμου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο χημικός του Μονέλ, Τζάε Κουάκ. «Εφόσον αυτό ισχύει εξίσου και για τους ανθρώπους, τότε θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία συσκευών που θα μπορούν να εντοπίζουν το προσωπικό μας άρωμα», προσθέτει.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται τέλος ότι καθώς διαφορές στην οσμή μπορεί να αποτελούν ένδειξη για την ύπαρξη κάποιας ασθένειας, δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών αισθητήρων για την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών.

Διαβάστε ακόμη:
Φερομόνες. Οι ορμόνες της ερωτικής έλξης. Τελικά υπάρχει χημεία.
http://vita.dolnet.gr/html/ent/020/ent.1020.asp.

Δροσιά στο σώμα
http://vita.dolnet.gr/html/ent/404/ent.2404.asp