Μία αντιοξειδωτική ουσία που εντοπίζεται στο πράσινο τσάι, φαίνεται ότι προστατεύει από το διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ιατρικού Κολλεγίου της Τζόρτζια.

Από την αρχαιότητα το πράσινο τσάι ήταν ήδη γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που περιορίζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονών, προλαμβάνουν τον πρόωρο θάνατο των κυττάρων και πιθανότατα προσφέρουν προστασία κατά του καρκίνου.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε πειραματόζωα, οι ερευνητές δοκίμασαν τις επιδράσεις του συγκεκριμένης αντιοξειδωτικής ουσίας (EGCG) στον οργανισμό ποντικών που ήταν γενετικά τροποποιημένοι ώστε να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 και σύνδρομο Sjogren, το οποίο πλήττει τους δακρυϊκούς και σιελογόνους αδένες με αποτέλεσμα να προκαλεί ξηρότητα στα μάτια και το στόμα.


Άρχισαν λοιπόν να δίνουν σε κάποια από τα ποντίκια νερό το οποίο περιείχε 0,2% EGCG και στα υπόλοιπα σκέτο νερό. Παρατήρησαν λοιπόν ότι μέσα σε διάστημα 16 εβδομάδων, από τα ζώα που έπιναν το νερό με την συγκεκριμένη αντιοξειδωτική ουσία μόλις το 25% είχε αναπτύξει διαβήτη τύπου 1, σε σχέση με το 67% όσων έπιναν σκέτο νερό. Μετά από 22 εβδομάδες μάλιστα, τα ποσοστά της πρώτης ομάδας ποντικών είχαν φτάσει στο 45% ενώ της δεύτερης είχαν εκτοξευθεί στο 78%.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι στα ποντίκια που έπιναν νερό με EGCG τα συμπτώματα του συνδρόμου Sjogren είχαν περιορισθεί, αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασής τους.

Διαβάστε ακόμα:
Η πιο γλυκιά ώρα της ημέρας…
http://www.vita.gr/html/ent/381/ent.7381.asp

Διαβήτης: Τα μικρά, καθημερινά πράγματα κάνουν τη διαφορά
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.6394.asp

Η «πολλή» θεραπεία του διαβήτη βλάπτει!
http://www.vita.gr/html/ent/753/ent.6753.asp

Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp

Τέλος στα τσιμπήματα για τους διαβητικούς
http://www.vita.gr/html/ent/039/ent.7039.asp

Ορμόνη κατά του διαβήτη;
http://www.vita.gr/html/ent/403/ent.7403.asp

Τσάι, ασπίδα της καρδιάς
http://www.vita.gr/html/ent/767/ent.6767.asp

Η σωστή προστασία από τις ελεύθερες ρίζες
http://www.vita.gr/html/ent/599/ent.6599.asp