Δίδυμα από κατεψυγμένο σπέρμα 13 ετών απέκτησε πρώην καρκινοπαθής ενώ με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη μεταμόσχευση ωοθηκών.

● Δίδυμα απέκτησε ο Τσεν, ένας πρώην καρκινοπαθής που έπασχε από καρκίνο των όρχεων, ο οποίος είχε καταψύξει το σπέρμα του πριν 13 χρόνια του προκειμένου να το χρησιμοποιήσει στο μέλλον. Το κατεψυγμένο σπέρμα του υγιούς πλέον 36χρονου άνδρα χρησιμοποιήθηκε από τους ειδικούς κατά τη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης. Η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία και έτσι η σύζυγος του Τσεν μετά από κύηση διάρκειας 37 εβδομάδων, έφερε στον κόσμο δύο υγιή αγοράκια.

● Σε μια περίπου εβδομάδα αναμένεται να γεννήσει η πρώτη γυναίκα στην οποία πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση ωοθήκης. Πρόκειται για μια 38χρονη γυναίκα της οποίας οι ωοθήκες σταμάτησαν να λειτουργούν ομαλά της σε ηλικία 15 ετών, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει πρόβλημα γονιμότητας. Χάρη στην δίδυμη αδελφή της, που ήταν η δότρια της γόνιμης ωοθήκης, η γυναίκα κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο της μητρότητας. Η επαναστατική μεταμόσχευση έγινε από τον δρ Σέρμαν Σίλμπερ από το Κέντρο Στειρότητας του Σεντ Λούις στο Μιζούρι.

Η νέα μέθοδος μεταμόσχευσης ωοθήκης προσφέρει ένα τελείως νέο μονοπάτι ελπίδας για τις γυναίκες εκείνες οι οποίες διαγιγνώσκονται με καρκίνο και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες.

Οι ειδικοί σε τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούν πριν το ξεκίνημα των αντικαρκινικών θεραπειών να αφαιρούν και να καταψύχουν μια ωοθήκη της ασθενούς και στη συνέχεια να την εμφυτεύουν και πάλι σε αυτή.

Διαβάστε ακόμα:
Προβλήματα γονιμότητας; με μέτρο ο καφές
http://www.vita.gr/html/ent/014/ent.7014.asp

Γροθιά στην υπογονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/000/ent.7000.asp

Ένα πατς για να συλλάβετε
http://www.vita.gr/html/ent/726/ent.6726.asp

Νέα τεχνική υπόσχεται λιγότερα δίδυμα
http://www.vita.gr/html/ent/013/ent.5013.asp

Tο ημερολόγιο μιας εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.1339.asp

Aντιμετωπίστε την υπογονιμότητα. Nέες τεχνικές και θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/450/ent.1450.asp