Πόσο προστατεύουν τελικά την καρδιά μας οι στατίνες, τα αντιοξειδοτικά και η ασπιρίνη; Τι λένε οι τελευταίες έρευνες.

Στατίνες για γερή καρδιά: Τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων μειώνουν σημαντικά οι στατίνες ακόμη και στους υγιείς, σύμφωνα με νέες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε 26 χώρες με επικεφαλής τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «New England Journal of Medicine», στο πλαίσιο της δοκιμής «Δίας» οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της ουσίας ροσουβαστατίνης (στατίνη) σε 18.000 εθελοντές -άνδρες άνω των 50 ετών και γυναίκες άνω των 60 – οι οποίοι δεν είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ή ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων. Είχαν ωστόσο υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης C-αντιδρώσας (CRT), η οποία συνδέεται από τους ειδικούς με καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν λοιπόν ότι όσοι λάμβαναν μέτριες δόσεις (20mg) φαρμάκου που περιέχει τη ροσουβαστατίνη, έδειξαν να μειώνουν τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού κατά 54% και 48% αντίστοιχα. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι περιορίζονταν συνολικά ο κίνδυνος εγκεφαλικού και καρδιακού επεισοδίου και οι θάνατοι από καρδιακά κατά 47%, ενώ και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας έκαναν «βουτιά» κατά 37%.

Ασπιρίνη και συμπληρώματα: μύθος η προστασία της καρδιάς: Τα συμπληρώματα βιταμινών C και E δεν προστατεύουν τελικά τον οργανισμό από τα καρδιαγγειακά, εκτιμά τώρα νέα αμερικανική έρευνα των ειδικών του Νοσοκομείου Brigham and Womens. Παράλληλα, μια δεύτερη ιαπωνική μελέτη έκρινε αναποτελεσματική και τη λήψη μικρών δόσεων ασπιρίνης σε άτομα που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος ή διαβήτης ενηλίκων).

Στην πρώτη έρευνα, συμμετείχαν συνολικά 14.641 γιατροί με μέση ηλικία τα 64 έτη, οι οποίοι είχαν χωριστεί σε τρεις ομάδες και λάμβαναν συμπληρώματα βιταμινών C και Ε ή κάποιο ψεδοφάρμακο (placebo) για ένα διάστημα οκτώ ετών. Κατά το τέλος της συγκεκριμένης περιόδου, οι άνδρες που έπαιρναν βιταμίνες δεν παρουσίαζαν διαφορά στην υγεία τους σε σχέση με εκείνους που λάμβαναν τις εικονικές βιταμίνες.

Στην δεύτερη μελέτη έλαβαν μέρος συνολικά 2,539 Ιάπωνες (άνδρες και γυναίκες) οι οποίοι έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθημερινή λήψη μικρών δόσεων ασπιρίνης δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου, ή την εμφάνιση περιφερικής αρτηριακής νόσου (νόσος που μειώνει την αιματική ροή στα αγγεία των ποδιών).

Ακουστικά εναντίον βηματοδότη: Προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των βηματοδοτών και των εσωτερικών απινιδωτών (συσκευή που εμφυτεύεται στην καρδιά και επαναφέρει το φυσιολογικό ρυθμό της όταν αυτός παρουσιάζει ανωμαλίες) μπορούν να προκαλέσουν τα ακουστικά συσκευών αναπαραγωγής μουσικής MP3, προειδοποιούν τώρα αμερικανοί ερευνητές. Ο κίνδυνος εμφανίζεται όταν οι συσκευές MP3 τοποθετούνται σε θήκη κοντά στο στήθος.

Αυτό, όπως εξηγούν, οφείλεται στους μαγνήτες των ακουστικών που μπορεί να παρεμβάλλονται στην αποστολή των σημάτων που στέλνει ο βηματοδότης στην καρδιά του ασθενούς. Οι ειδικοί δοκίμασαν οκτώ διαφορετικά μοντέλα συσκευών σε 60 άσθενείς.

Είδαν λοιπόν, ότι στο 15% των ασθενών που έφεραν βηματοδότη και το 30% εκείνων που έφεραν απινιδωτές παρατηρήθηκε σημαντική παρεμβολή. Παρατήρησαν μάλιστα ότι κάποιες συσκευές δημιουργούσαν μαγνητικό πεδίο 20 φορές ισχυρότερο από εκείνο που απαιτείται για την πρόκληση παρεμβολής. Παρόλα αυτά, διαπίστωσαν ότι εάν τα ακουστικά βρίσκονταν σε μια απόσταση τριών εκατοστών από το δέρμα, τότε η χρήση τους ήταν ακίνδυνη.

Πιο ασφαλείς πτήσεις με αντιγριπικό: Την πιθανότητα δημιουργίας θρομβώσεων κατά τη διάρκεια αεροπορικών πτήσεων (σύνδρομο οικονομικής θέσης) φαίνεται ότι αποτρέπει η χορήγηση εμβολίου κατά της γρίπης, όπως υποστηρίζουν γάλλοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ντεκάρτ στο Παρίσι.

Στο πλαίσιο της μελέτης Farive, οι ειδικοί παρακολούθησαν και συνέκριναν τα στοιχεία 727 ασθενών που είχαν υποστεί εμβολή (ηλικίας κατά μέσο όρο 52 ετών) και 727 ανδρών και γυναικών που δεν είχαν ιστορικό θρομβώσεων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Τζόσεφ Έμεριτς, είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται η συγκεκριμένη ιδιότητα του αντιγριπικού εμβολίου.

Διαβάστε ακόμα:
Αθώα η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη
http://www.vita.gr/html/ent/811/ent.7811.asp

Τα σταφύλια της καρδιάς
http://www.vita.gr/html/ent/807/ent.7807.asp

Τεχνητή καρδιά επί θυραις
http://www.vita.gr/html/ent/805/ent.7805.asp

Αμύγδαλα αντί για στατίνες
http://www.vita.gr/html/ent/796/ent.7796.asp