Βρετανοί επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη δημιουργία του. Από την άλλη, αμερικανοί ανακάλυψαν γιατί τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνότερα το πρωί ή όταν είμαστε άυπνοι.

● Βηματοδότη που θα «φορτίζεται» εν μέρει από την καρδιά κατάφεραν να δημιουργήσουν βρετανοί επιστήμονες. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, αναμένεται να βοηθήσει στην κατασκευή εμφυτεύσιμων συσκευών – όπως οι βηματοδότες και οι εσωτερικοί απινιδιστές – χωρίς μπαταρίες. Εκτιμούν μάλιστα ότι μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Οι ερευνητές έφτιαξαν λοιπόν μια πειραματική συσκευή η οποία έχει τη δυνατότητα να παράγει το 17% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού για τη λειτουργία της από τους χτύπους της καρδιάς.

Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να βρουν το γιατί τις πρώτες πρωινές ώρες συμβαίνουν συνήθως τα περισσότερα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Έμορι, αυτό οφείλεται στη μειωμένη δραστηριότητα που έχουν τις πρωινές ώρες τα ενδοθηλιακά κύτταρα που βοηθούν τα αγγεία να χαλαρώνουν.
Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που εκτιμούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Τα συμπεράσματα αυτά παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

● Η έλλειψη ύπνου βλάπτει σοβαρά την υγεία και ειδικότερα όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Jichi στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υπερτασικοί οι οποίοι κοιμούνται λιγότερο από 7,5 ώρες αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.
Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 1.200 Ιάπωνες με υψηλή αρτηριακή πίεση. Για ένα διάστημα τεσσάρων περίπου ετών, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τις συνήθειές τους.
Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από 7,5 ώρες κάθε βράδυ ήταν εκείνοι που αντιμετώπιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο και αυτό γιατί δεν έπεφτε η πίεση τους κάτι που συνήθως συμβαίνει κατά τις νυχτερινές ώρες.
Όπως επισημαίνουν στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», όπου και δημοσιεύεται η έρευνά τους, η διάρκεια του νυχτερινού ύπνου είναι αυτή που θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι γιατροί που παρακολουθούν υπερτασικούς ασθενείς.
Αναφέρουν μάλιστα ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου εκτιμάται ότι συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όπως π.χ. ο διαβήτης, η στεφανιαία νόσος ή ακόμη και η παχυσαρκία.

Διαβάστε ακόμα:
Ο ύπνος προφυλάσσει από καρκίνο του μαστού
http://www.vita.gr/html/ent/858/ent.7858.asp

Αϋπνία μου… πλανεύτρα
http://www.vita.gr/html/ent/132/ent.7132.asp

Κοιμηθείτε και θυμηθείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/152/ent.7152.asp