Νέα τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς ορμόνες υπόσχεται υψηλά ποσοστά επιτυχίας στις γυναίκες κάτω των 35 ετών. Κατά την εκτέλεση της κλασικής εξωσωματικής η γυναίκα χρειάζεται να παίρνει ορμόνες για ένα διάστημα περίπου δύο με τριών εβδομάδων για την παραγωγή περισσότερων ώριμων ωαρίων, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνονται και γονιμοποιούνται.

Με τη νέα τεχνική όμως (vitro ωρίμανση ωαρίων ή IVM) οι ειδικοί απομακρύνουν τα ακόμη ανώριμα ωάρια, τα οποία στη συνέχεια ωριμάζουν στο εργαστήριο χωρίς τη χρήση ορμονών, πριν περάσουν στο στάδιο της γονιμοποίησης.

Η τεχνική εφαρμόζεται ήδη στη Βρετανία και περίπου 70 γυναίκες υποβλήθηκαν σε αυτήν κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Από αυτές, οι 40 ήταν κάτω των 35 ετών. Οι ειδικοί παρατήρησαν λοιπόν, ότι τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης από την εφαρμογή της in-vitro ωρίμανσης ωαρίων σε αυτές τις ηλικίες «άγγιζαν» το 48% (με την κλασσική μέθοδο τα ποσοστά αυτά φθάνουν το 55%).

Τα κατεψυγμένα έμβρυα υγιέστερα από τα «φρέσκα»: Τα μωρά που γεννιούνται από κατεψυγμένα έμβρυα είναι πιο υγιή, σύμφωνα με έρευνα Φιλανδών επιστημόνων

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι τα μωρά που προέρχονται από «φρέσκα» έμβρυα έχουν 35% πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα και 64% να γεννηθούν λιποβαρή. Tα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να παρουσιαστούν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στο Σαν Φρανσίσκο.
Μια δεύτερη έρευνα, που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, έδειξε ότι τα μωρά που προέρχονταν από «φρέσκα» έμβρυα ήταν σε ποσοστό 51% λιποβαρή ενώ αντιμετώπιζαν 15% μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου κατά τον τοκετό, σε σχέση με εκείνα που προέρχονταν από κατεψυγμένα έμβρυα.

Τρίτη, η έρευνα του νοσοκομείου Royal Womens στη Μελβούρνη έδειξε ότι το 11% των μωρών των «φρέσκων» εμβρύων ήταν λιποβαρή σε σχέση με το 6,5% των κατεψυγμένων. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα «φρέσκα μωρά» είχαν 12,3% πιθανότητα να γεννηθούν πρόωρα συγκριτικά με το 9,4% εκείνων που προέρχονταν από κατεψυγμένα έμβρυα, ενώ τα πρώτα αντιμετώπιζαν κίνδυνο θανάτου που άγγιζε το 2% σε αντίθεση με τα δεύτερα στα οποία ο κίνδυνος αυτός περιορίζονταν στο 1,2%.

Διαβάστε ακόμα:
Το ημερολόγιο μιας εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.1339.asp

8 ερωτήσεις… για τις νέες τεχνικές στην εξωσωματική
http://www.vita.gr/html/ent/343/ent.5343.asp

Και τώρα εξωσωματική χωρίς φάρμακα
http://www.vita.gr/html/ent/387/ent.1387.asp

Νέες μέθοδοι και καλύτερα αποτελέσματα
http://www.vita.gr/html/ent/358/ent.1358.asp

Εξωσωματική: Πόσο κινδυνεύουμε από τις ορμόνες;
http://www.vita.gr/html/ent/157/ent.1157.asp

Επανάσταση στην εξωσωματική
http://www.vita.gr/html/ent/301/ent.5301.asp