«Τρίτωσαν» τα καλά νέα, που ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που διεξάγεται στη Νέα Ορλεάνη: Προχωράει η γονιδιακή θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Έρευνα αποδεικνύει οι καρδιοπαθείς μπορούν να γυμνάζονται χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο… Γερμανική φαρμακευτική εταιρεία ετοιμάζει ένα νέο τεστ που θα ανιχνεύει ευκολότερα πιθανά προβλήματα λειτουργίας της καρδιάς! Ας παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις μία προς μία:

Γονιδιακή «επισκευή» της καρδιάς: Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης δοκιμών μιας νέας γονιδιακής θεραπείας για την καρδιακή ανεπάρκεια παρουσίασαν ερευνητές στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη.

Oι επιστήμονες εισήγαγαν στον οργανισμό 9 ασθενών με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια ένα γενετικά τροποποιημένο γονίδιο, που ενεργοποιεί την παραγωγή ενός ενζύμου, απαραίτητου για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς.

Αν θέλουμε να περιγράψουμε με πολύ απλά λόγια τη μέθοδο της γονιδιακής θεραπείας, θα λέγαμε ότι αντικαθιστά «ελαττωματικά» γονίδια με τη «σωστή εκδοχή» τους. Για την εισαγωγή τους στον οργανισμό το συνηθέστερο «όχημα» είναι ένας μη παθογόνος, δηλαδή «αθώος», γενετικά τροποποιημένος ιός.

Στη συγκεκριμένη δοκιμή, σε πέντε ασθενείς περιορίστηκαν τα συμπτώματα ανεπάρκειας, σε τέσσερις βελτιώθηκε η λειτουργικότητα της καρδιάς, ενώ σε έξι ασθενείς βελτιώθηκε η απόδοση της αριστερής καρδιακής κοιλίας. Μόνο δύο ασθενείς δεν έδειξαν σημάδια προόδου γιατί είχαν αντισώματα στο ιό που χρησιμοποιήθηκε για την εισαγωγή του τροποποιημένου γονιδίου στον οργανισμό τους.

Πρόκειται για τη πρώτη προσπάθεια γονιδιακής θεραπείας της καρδιακής ανεπάρκειας παγκοσμίως. Όπως υποστηρίζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Ιατρικό Κέντρο του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου της Νέας και του Πανεπιστημίου Columbia, δρ. Ντόνα Μαντσίνι: «Παίρνουμε κουράγιο από τα αρχικά ευρήματα, που δείχνουν ότι αυτή η θεραπεία έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια σε προχωρημένο στάδιο».

Η δεύτερη φάση δοκιμών της θεραπείας αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς σε 13 νοσοκομεία των Η.Π.Α. με συμμετοχή 46, αυτή τη φορά, εθελοντών ασθενών.

Γυμναστική χωρίς φόβο: Φαίνεται ότι οι γιατροί δεν θα δίνουν πλέον συμβουλές του τύπου «κάτσε, ξεκουράσου…» στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Αντίθετα, σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα η άσκηση για τους ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια είναι απολύτως ασφαλής.

Σε σχετική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις Η.Π.Α. με κρατική χρηματοδότηση, έλαβαν μέρος συνολικά 2.331 ασθενείς. Στους μισούς απ’ αυτούς δόθηκαν διάδρομοι και ποδήλατα, προκειμένου να γυμνάζονται στο σπίτι στο πλαίσιο ενός προγράμματος διάρκειας 36 εβδομάδων, με στόχο 40 λεπτά άσκησης 5 φορές την εβδομάδα. Στους υπόλοιπους, οι ειδικοί απλώς συνέστησαν ότι θα πρέπει να γυμνάζονται επί 30 λεπτά αρκετές φορές την εβδομάδα.

Μετά την πάροδο τριών μηνών, οι ειδικοί είδαν ότι περίπου οι μισοί ασθενείς της πρώτης ομάδας συνέχιζαν να γυμνάζονται τακτικά. Ένα χρόνο αργότερα, το 25% εξακολουθούσαν να ασκούνται συστηματικά χωρίς επιβάρυνση της υγείας τους.

«Το κυριότερο εύρημα είναι ότι η φυσική άσκηση αποδεικνύεται ασφαλής» για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια δηλώνει ο επικεφαλής της καρδιολογικής μονάδας της κλινικής John Hopkins στη Βαλτιμόρη, δρ. Γκόρντον Τομαζέλι.

Πιο γρήγορη η διάγνωση: Ένα πρωτοποριακό αιματολογικό τεστ που υπόσχεται γρήγορη ανίχνευση της καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμη και στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, κατάφεραν να δημιουργήσουν οι ερευνητές της γερμανικής εταιρείας Brahms AG.

Η πιλοτική δοκιμή του διαγνωστικού τεστ που ονομάζεται «MR-proADM» έληξε με επιτυχία, δίνοντας δείγματα υπεροχής συγκριτικά με τις ισχύουσες μεθόδους διάγνωσης, καθώς έχει τη δυνατότητα πρόωρης διάγνωσης της νόσου ώστε ο ασθενής να ξεκινήσει έγκαιρα την απαιτούμενη θεραπεία.

Ήδη από την 1η Οκτωβρίου η εταιρεία κατάφερε να λάβει έγκριση για την χρήση του τεστ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος της τώρα είναι η έγκρισή του και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμη:
Ειδήσεις… από καρδιάς
http://www.vita.gr/html/ent/900/ent.7900.asp

Τα σταφύλια της καρδιάς!
http://www.vita.gr/html/ent/807/ent.7807.asp

Ζεστά χέρια, ζεστή καρδιά!
http://www.vita.gr/html/ent/790/ent.7790.asp

Είναι οι αρτηρίες σας… συνομήλικές σας;
http://www.vita.gr/html/ent/455/ent.7455.asp

4 φάρμακα σε 1 χάπι για την καρδιά!
http://www.vita.gr/html/ent/435/ent.7435.asp

Στην καρδιά μας αρέσει η μαύρη σοκολάτα
http://www.vita.gr/html/ent/420/ent.7420.asp