Τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου διπλασιάζει η μεγάλη περιφέρεια της κοιλιάς ακόμη και στους ανθρώπους που, κατά τα άλλα, διατηρούν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα, προειδοποιούν τώρα οι ειδικοί.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα μιας διεθνούς μακρόχρονης έρευνας, στην οποία συμμετείχαν συνολικά περίπου 350.000 άτομα.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», ερευνητές στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Μακροχρόνιας Έρευνας για τον Καρκίνο και τη Διατροφή» (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition – EPIC) παρακολούθησαν εθελοντές από 9 χώρες για περίπου 10 χρόνια.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αποδείχτηκε διπλάσιος στις γυναίκες με περιφέρεια κοιλιάς άνω των 100 εκατοστών και στους άνδρες με περιφέρεια άνω των 120 εκατοστών, ακόμη και για όσους δεν ήταν υπέρβαροι.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα πυροδοτεί χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό οι οποίες αυξάνουν κατακόρυφα τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή ακόμη και καρκίνου.

«Πραγματικά ξαφνιαστήκαμε από την τεράστια επίδραση που έχει η μεγάλη περιφέρεια της κοιλιάς στην υγεία μας», υπογραμμίζει ο συντονιστής του ευρωπαϊκού τμήματος της έρευνας, καθηγητής Έλιο Ριμπόλι από το Imperial College του Λονδίνου.

«Εάν κάποιος έχει μεγάλη κοιλιά τότε θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην καθημερινή γυμναστική, να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ και να βελτιώσει τη διατροφή του», συνιστά ο ειδικός.

Διαβάστε ακόμη:
Η παχυσαρκία διπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου
http://vita.dolnet.gr/html/ent/887/ent.4887.asp

Η κοιλιά και το Αλτσχάιμερ
http://vita.dolnet.gr/html/ent/603/ent.5603.asp

Τι μπορεί να με παχαίνει εκτός από το φαγητό;
http://www.vita.gr/html/ent/412/ent.1412.asp

Pίξτε την κοιλιά σας
http://vita.dolnet.gr/html/ent/913/ent.1913.asp

8 μύθοι που σας εμποδίζουν να κάψετε λίπος
http://vita.dolnet.gr/html/ent/777/ent.6777.asp