Εκτός από τη διάθεσή μας, οι χαρούμενες μελωδίες βελτιώνουν τελικά και τη λειτουργία της καρδιάς μας, υποστηρίζει τώρα νέα αμερικανική έρευνα.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει, σύμφωνα με τους ειδικούς του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, γιατί η χαρούμενη μουσική προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος από και προς την καρδιά. Εξάλλου, το ίδιο αποτέλεσμα για την καρδιά έχει και το γέλιο, όπως είχαν αποδείξει οι ίδιοι ερευνητές σε μελέτη του 2005.

Η μελέτη στην οποία συμμετείχαν 10 υγιείς εθελοντές, μη καπνιστές, με μέσο όρο ηλικίας τα 36 χρόνια, αποτελούνταν από 4 φάσεις:

-Στην πρώτη φάση οι συμμετέχοντες άκουσαν μουσική της επιλογής τους την οποία θεωρούσαν χαρούμενη.
– Στην δεύτερη άκουσαν μελωδίες που οι ίδιοι είπαν ότι τους προκαλούσαν νευρικότητα.
-Στην τρίτη εκτέθηκαν σε χαλαρωτικές μελωδίες.
-Στην τέταρτη τέλος, παρακολούθησαν αστεία βιντεάκια που προκαλούσαν γέλιο.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, όταν οι εθελοντές άκουγαν χαρούμενα τραγούδια έδειχναν να έχουν κατά 26% μεγαλύτερη διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία τους, κατά 19% όταν έβλεπαν τα βιντεάκια γέλιου και κατά 11% -που δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικό- όταν άκουγαν χαλαρωτική μουσική. Από την άλλη, όταν άκουγαν «αγχωτική» μουσική, εμφάνιζαν στένωση κατά 6% που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Διαβάστε ακόμη:
12 ερωτήσεις για το θεραπευτικό ρόλο της μουσικής
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.5826.asp

Τι αγαπά και τι μισεί η καρδιά μας!
http://www.vita.gr/html/ent/608/ent.6608.asp

Μουσική για χαμηλή πίεση!
http://www.vita.gr/html/ent/259/ent.6259.asp

Ναι στη μουσική, όχι στα υψηλά db!
http://www.vita.gr/html/ent/537/ent.7537.asp