Ένα νέο «σούπερ-βακτήριο» ανθεκτικό στα φάρμακα ανακάλυψαν έλληνες επιστήμονες του Άλφα Ινστιτούτου Βιοιατρικών Επιστημών (ΑΙΒΕ). Η είδηση έχει ήδη κάνει το γύρο του κόσμου μέσω των μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Πρόκειται για το Acinetobacter baumanii τo οποίο, όπως το MRSA και το Clostridium difficile, απειλούν ιδιαίτερα τους αδύναμους οργανισμούς και παραμονεύουν κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.

Αν και οι ειδικοί γνώριζαν την ύπαρξή του εδώ και χρόνια, παρ’ όλα αυτά εκτιμούσαν ότι ήταν σχεδόν αθώο. Ωστόσο, βάσει των αποτελεσμάτων της νέας έρευνας του καθηγητή Ματθαίου Φάλαγγα και του δρ Δρόσου Καραγεωργόπουλου, το Acinetobacter κρίνεται «ένοχο», καθώς παρουσιάζει αντοχή και σε αρκετά αντιβιοτικά.

Η μελέτη τους πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο αριθμό ασθενών σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες ελληνικές πόλεις. Έδειξε, λοιπόν, ότι τελικά το συγκεκριμένο βακτήριο ευθύνεται για το 20% των λοιμώξεων που προκαλούνται κατά την παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι ένα παλαιότερο αντιβιοτικό κολιστίνης θα μπορούσε να προσφέρει ίσως αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου βακτηρίου.

Διαβάστε ακόμη:
Εμβόλιο κατά του σούπερ μικροβίου
http://www.vita.gr/html/ent/333/ent.7333.asp

Αντισταθείτε στους ιούς με τα όπλα της φύσης
http://www.vita.gr/html/ent/713/ent.4713.asp

Εναλλακτική αντιβίωση!
http://www.vita.gr/html/ent/015/ent.2015.asp

Νέα «σούπερ» αντιβιοτικά ενόψει!
http://www.vita.gr/html/ent/763/ent.7763.asp