Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας χρησιμοποίησαν πειραματικά φάρμακο κατά της λευχαιμίας με σκοπό την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1.

Η γνωστή φαρμακευτική ουσία «ιματινιβίνη» κυκλοφορεί στην αγορά με την εμπορική επωνυμία «Gleevec». Οι αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ουσία για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 1. Η νόσος οφείλεται σε διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος και εκδηλώνεται με φλεγμονές, καταστρεπτικές για τα κύτταρα του παγκρέατος. Πρόκειται δηλαδή για μια «αυτοάνοση» νόσο, σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν, έτσι, τακτικά ινσουλίνη, που φυσιολογικά εκκρίνεται από το πάγκρεας, για να ελέγχουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα τους.

Μια θεραπεία ικανή να αποκαταστήσει την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος θα απάλλασσε λοιπόν τους διαβητικούς από την αναγκαιότητα της συνεχούς λήψης ινσουλίνης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια, στα οποία είχαν επέμβει γενετικά ώστε να είναι «προγραμματισμένα» να αναπτύξουν τη νόσο. Συνέκριναν την εξέλιξη της νόσου μεταξύ αυτών στα οποία είχαν χορηγήσει ιματινιβίνη και εκείνων στα οποία δεν είχαν χορηγήσει.

Διαπίστωσαν ότι η χορήγηση ιματινιβίνης για ένα διάστημα επτά εβδομάδων πριν την εκδήλωση της νόσου στα πειραματόζωα, «φρέναρε» την ανάπτυξή της για αρκετό καιρό μετά τη λήξη της θεραπείας.

Από τα πειραματόζωα, που έλαβαν ιματινιβίνη μόνο το 20% έγιναν τελικώς διαβητικά μέχρι την 30η εβδομάδα της ζωής τους σε σχέση με το 71% εκείνων, που δεν την είχαν πάρει. Η πλειονότητά τους παρέμεινε υγιής μέχρι και την 50η εβδομάδα της ζωής τους.

Ακόμη και μετά την εκδήλωση της νόσου, η χορήγηση της ιματινιβίνης για 8-10 εβδομάδες έδειξε να προκαλεί ύφεση στα συμπτώματα.

Ο δρ. Cedric Louve, επικεφαλής της έρευνας, αισιοδοξεί ότι η φαρμακευτική αυτή ουσία μπορεί να βοηθήσει και στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1, καθώς -δεν αποκλείεται- και άλλων «αυτοάνοσων» ασθενειών.

Διαβάστε ακόμη:
Ασπίδα κατά του διαβήτη η βιταμίνη D
http://www.vita.gr/html/ent/238/ent.7238.asp

Σε απόσταση αναπνοής η δημιουργία τεχνητού παγκρέατος!
http://www.vita.gr/html/ent/186/ent.7186.asp

Ορμόνη κατά του διαβήτη;
http://www.vita.gr/html/ent/403/ent.7403.asp

Διαβήτης: Τα μικρά, καθημερινά πράγματα κάνουν τη διαφορά
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.6394.asp

Η «πολλή» θεραπεία του διαβήτη βλάπτει!
http://www.vita.gr/html/ent/753/ent.6753.asp

Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp

Τέλος στα τσιμπήματα για τους διαβητικούς
http://www.vita.gr/html/ent/039/ent.7039.asp