Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τα λεγόμενα «fillers», μια δημοφιλή εναλλακτική μέθοδο του botox. Πρόκειται για ενέσιμες ουσίες οι οποίες εισάγονται στο πρόσωπο με στόχο το «σιδέρωμα» των ρυτίδων ή το «γέμισμα» των χειλιών.

Οι αντιρυτιδικές αυτές τεχνικές μπήκαν στο στόχαστρο της αμφισβήτησης μετά από επανειλημμένες αναφορές περιστατικών παράλυσης μυών του προσώπου και σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων.

Ο αμερικανικός οργανισμός ζητάει να ερευνηθεί η ασφάλεια αυτών των αισθητικών επεμβάσεων μετά τις καταγγελίες της Βρετανικής Εταιρείας Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών και της οργάνωσης για την προστασία των καταναλωτών «Which

Βρετανοί χειρουργοί προειδοποιούν ότι η έλλειψη ελέγχου αφήνει απροστάτευτους τους πολίτες απέναντι σε «ύποπτες» κλινικές, που προμηθεύονται τις ουσίες που χρησιμοποιούν από αμφίβολες πηγές, όπως, για παράδειγμα, ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.

Σε συνέδριο που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Ουάσιγκτον, παρουσιάστηκαν στοιχεία για περιπτώσεις 823 πελατών οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε τέτοιες επεμβάσεις και, στη συνέχεια, εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες. Η πλειονότητα των περιπτώσεων αφορούσε γυναίκες ηλικίας από 50 έως 60 ετών.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι, παρ’ όλα αυτά 638 άνθρωποι εμφάνισαν επιπλοκές τόσο σοβαρές ώστε να χρειαστούν ιατρική βοήθεια.

Έτσι λοιπόν τα συμπτώματα ξεκινούν από συνηθισμένους και «αναμενόμενους» τοπικούς ερεθισμούς, κοκκινίλες και πρηξίματα και φτάνουν σε «μη αναμενόμενες» παρενέργειες, όπως παράλυση προσώπου, χειλιών, οφθαλμών αλλά και δυσμορφία, διαταραχές της όρασης και μερικές σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Αναφέρθηκαν 19 περιπτώσεις επικίνδυνων για τη ζωή αλλεργικών αντιδράσεων, ενώ 12 άνθρωποι έπαθαν μολύνσεις, για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία.

Ιδιαίτερα θορυβημένοι, οι αμερικανοί ειδικοί εφιστούν την προσοχή των καταναλωτών μέχρι να θεσπιστούν ελεγκτικοί μηχανισμοί για την ασφάλεια των κλινικών και των «πρώτων υλών» τους.

Διαβάστε ακόμη:
8 ερωτήσεις για το… botox
http://www.vita.gr/html/ent/497/ent.5497.asp

Με λάθος τρόπο οι βλεφαροπλαστικές
http://www.vita.gr/html/ent/294/ent.7294.asp