Η πρώτη μεταμόσχευση ολόκληρου οργάνου από βλαστικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς έγινε στην Ισπανία.

Για το συγκεκριμένο έργο συνεργάστηκαν 4 ερευνητικές ομάδες με επικεφαλής τον καθηγητή Πάολο Μακιαρίνι του Νοσοκομείου «Clinic» στη Βαρκελώνη και τη συμμετοχή ισπανικών, ιταλικών και βρετανικών ακαδημαϊκών κέντρων. Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο «Clinic» τον περασμένο Ιούνιο. Λήπτρια ήταν η 30χρονη Κλαούντια Καστίγιο, η οποία είχε υποστεί σοβαρή βλάβη στον πνεύμονα από φυματίωση και χρειαζόταν μεταμόσχευση τραχείας.

Όπως δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «The Lancet», οι ειδικοί πήραν τραχεία που προερχόταν από δότη και στη συνέχεια με τη βοήθεια ισχυρών χημικών και ενζύμων «ξέπλυναν» από αυτήν όλα τα ξένα κύτταρα, αφήνοντας ένα καλούπι από ινώδη πρωτεΐνη και κολλαγόνο, στο οποίο προσέθεσαν τα βλαστικά κύτταρα της Καστίγιο. Αυτό λειτούργησε ως βάση πάνω στην οποία τα βλαστικά πολλαπλασιάστηκαν, προσφέροντας έτσι μια νέα τραχεία απόλυτα συμβατή με τον οργανισμό της λήπτριας.

Τα είδη των βλαστικών που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί ήταν δύο: τα πρώτα προέρχονταν από το εσωτερικό της τραχείας της ασθενούς και τα δεύτερα από τον μυελό των οστών της ίδιας.

Έκτοτε η ασθενής έχει παρουσιάσει αλματώδη βελτίωση: μπορεί πλέον να φροντίζει τα παιδιά της, να ανεβαίνει σκάλες, ακόμα και να βγαίνει έξω για χορό(!), δραστηριότητες που πριν την επέμβαση δεν ήταν δυνατόν να φέρει σε πέρας. Οι επιστήμονες, υπογραμμίζουν ότι χρησιμοποιώντας τα βλαστικά κύτταρα της ασθενούς κατάφεραν να ξεπεράσουν τον κίνδυνο απόρριψης του οργάνου, ενώ παράλληλα δεν χρειάστηκε να της χορηγήσουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Πράγματι, πρόκειται για μια μέθοδο που σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να φέρει την επανάσταση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, καθώς αποφεύγεται η λήψη των ισχυρών φαρμάκων που παίρνουν σήμερα οι ασθενείς για να μην απορριφθεί το μόσχευμα, ενώ παράλληλα περιορίζεται ο απαιτούμενος χρόνος αναμονής για την εξεύρεση συμβατού οργάνου.

Διαβάστε ακόμη:
Ένα βήμα πιο κοντά στην κυτταρική θεραπεία!
http://www.vita.gr/html/ent/617/ent.4617.asp

Μπορούμε να αναπλάσουμε τα όργανά μας;
http://www.vita.gr/html/ent/003/ent.1003.asp

Να φυλάξω τα βλαστοκύτταρα του μωρού μου;
http://www.vita.gr/html/ent/249/ent.1249.asp

Βλαστικά κύτταρα αποκαθιστούν τα οστά
http://www.vita.gr/html/ent/898/ent.4898.asp

Σαγόνι από βλαστικά κύτταρα
http://www.vita.gr/html/ent/832/ent.4832.asp