Κάθε χρόνο, οι εταιρείες δαπανούν εκατομμύρια ευρώ σε έρευνες για να βρουν την ουσία που θα μας «οπλίσει» καλύτερα ενάντια στις φθορές του χρόνου. Κάθε νέο συστατικό υπόσχεται ότι είναι αποτελεσματικό και εμείς προσθέτουμε ακόμη ένα ­προϊόν στο ράφι του μπάνιου μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες επιθυμούν τις εμπειρίες και την ωριμότητα που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, όχι όμως και τις ρυτίδες που το συνοδεύουν. Θέλουμε να δείχνουμε νέες. Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι πολλές είναι διστακτικές απέναντι στις αισθητικές επεμβάσεις, γεγονός που δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στις έρευνες των δερματολόγων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επιστημονικές και τεχνολογικές καινοτομίες στα καλλυντικά και εμείς που δουλεύουμε στο χώρο της ομορφιάς έχουμε την ευκαιρία να μαθαίνουμε τις εξελίξεις από «πρώτο χέρι». Τα αποτελέσματα μιας από αυτές τις ­έρευνες ακούσαμε πρόσφατα διά στόματος της δρ. Μαρτί­να Κέρσερ, διακεκριμένης δερματολόγου και επικεφαλής του τμήματος Κοσμητολογίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, η οποία έχει ηγηθεί επιστημονικής μελέτης με θέμα την αντιγηραντική δράση των πεπτιδίων.


Πριν μιλήσουμε για τα πεπτίδια, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πώς εξελίσσεται η διαδικασία της γήρανσης. Η κύρια αιτία είναι η καταστροφή των δερματικών κυττάρων, που οφείλεται στη μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης. Το κολλαγόνο παίζει κεντρικό ρόλο στη δομή, την υγεία και την ανθεκτικότητα του δέρματος. Όμως, με τον καιρό, καθώς μεγαλώνουμε, και με την επιβάρυνση από διάφορες εξωτερικές συνθήκες και εσωτερικούς παρά­γοντες, οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, χάνουν την ικανότητά τους να τα δημιουργούν. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κολλα­γόνο μειώνεται ­κατά 1% περίπου κάθε χρόνο. Επιπλέον, μειώνεται και η ποσότητα των δομικών υλικών αυτών των ουσιών, όπως είναι τα μόρια πρωτεϊνών, που εξασφαλίζουν την υγρασία στην ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας. Η πρόκληση, ­λοιπόν, για την Κοσμητολογία είναι πώς θα τονώσει τις φυσικές διαδικασίες αναδόμησης του δέρματος.


Τα πεπτίδια είναι μικρά τμήματα των πρωτεϊνών τα οποία σχηματίζονται από ενώσεις αμινοξέων και αποτελούν δομικές ουσίες του οργανισμού και βασικά συστατικά των κυττάρων και των μυών. Τελευταία αναγνωρίστηκε ότι μπορούν να μεταφέρουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων, βοηθούν στη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων και βελτιώνουν την εικόνα της ώριμης επιδερμίδας, καθώς ενισχύουν τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών.
Πρόσφατα, το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε ένα ­συγκεκριμένο ­πεπτίδιο στον οργανισμό μας που δίνει το έναυσμα για την αναγέννη­ση του δέρματος. Ο κωδικός του είναι ΚΤΤΚS. Περισσότερο γνωστό ως πενταπεπτίδιο, είναι πρωτεΐνη με 5 αμινοξέα και εμπλέκεται στη διαδικασία παραγωγής του κολλαγόνου. Συγκεκριμένα, είναι το πεπτίδιο που στέλνει το σήμα για την παραγωγή περισσότερου κολλαγόνου κατά τη φυσική διαδικασία ανανέωσης του δέρματος.


Για να εξασφαλιστεί η διείσδυσή του στην επιδερμίδα από τα προϊόντα, δηλαδή η σωστή απορρόφησή του, οι ερευνη­τές συνδύασαν το πενταπεπτίδιο με το μεταφορέα παλμι­τικού οξέος. Έτσι δημιουργήθηκε το νέο πενταπεπτίδιο Pal-KTTKS, μια δραστική αντιγηραντική ουσία που παρου­σιάστηκε για πρώτη φορά το 2002 στο Παγκόσμιο ­Συνέδριο Δερματολόγων στο Παρίσι. Έξι χρόνια αργότερα, τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης της δρ. Μαρτίνα Κέρσερ σε 20 γυναίκες ηλικίας 35-64 ετών με υγιή επιδερμί­δα είναι εντυπωσιακά: δοκιμάστηκαν δύο προϊόντα που περιείχαν πεπτίδια, το ένα στην αριστερή πλευρά του προσώπου και το άλλο στη δεξιά, με καθημερινή χρήση πρωί και βράδυ για 12 εβδομάδες. Και τα δύο προϊόντα παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα, με ορατή βελτίωση της κατάστασης της επιδερμίδας, η οποία τεκμηριώθηκε με τη βοήθεια διάφορων μεθόδων μέτρησης. «Τα ­σημαντικότερα αποτελέσματα είναι η λείανση της επιδερμίδας και η ­ενίσχυση του φράγματος της επιδερμίδας στην απώλεια νερού έως και 28%, η βελτίωση των επιπέδων υγρασίας, η αύξηση του πάχους της επιδερμίδας, που φανερώνει τη δημιουργία νέου κολλαγόνου και η σαφής μείω­ση των ρυτί­δων γύρω από τα μάτια και το στόμα», λέει η δρ. Κέρσερ και τονίζει ότι η επίτευξη αυτών των αποτελε­σμάτων, με τη χρήση ενός προϊόντος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από ανθρώπους με ευαίσθητη επιδερμίδα, σημα­τοδοτεί ένα βήμα προόδου για τη Δερμα­τολογία και ­ανοίγει νέους δρόμους στην Κοσμητολογία. ●