Σε αγχώδεις ενήλικες μπορούν να εξελιχθούν τα μωρά που κάνουν βόλτα σε καρότσια με θέα προς τα εμπρός. Toυ το πήρατε «πολυχρηστικό» με τσάντα-αλλαξιέρα, ποδόσακο, θήκη για μπιμπερό, αντιολισθητικές ρόδες, ακόμη και με κάλυμμα βροχής με φερμουάρ. Και όμως το μωρό μπορεί να μη μείνει «ευχαριστημένο» τελικά με την επιλογή σας. Όχι γιατί δεν του αρέσει το χρώμα του, αλλά γιατί το καροτσάκι βλέπει προς τα εμπρός!

Αυτό συμβαίνει γιατί βλέποντας μπροστά και όχι τον γονιό, το μωρό στρεσάρεται με αποτέλεσμα η άλλοτε ξέγνοιαστη βόλτα να μετατρέπεται τελικά σε τραυματική εμπειρία.

Αντίθετα, βρετανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που τοποθετούνται σε καροτσάκια, όπου το κάθισμα ήταν γυρισμένο προς τον γονιό, γελούσαν συχνότερα, ενώ άκουγαν τη μητέρα τους να μιλά με αποτέλεσμα να αποκοιμούνται σε αυτό γαλήνια.

Έχουμε τώρα στα χέρια μας τα αποτελέσματα από την πρώτη έρευνα που πραγματοποιήθηκε γύρω από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το καροτσάκι στην ψυχολογία των μωρών, στην οποία συμμετείχαν περίπου 2.722 γονείς από τη Βρετανία.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι οι γονείς που έσπρωχναν το καροτσάκι με το μωρό να τους κοιτάζει, μιλούσαν δύο φορές περισσότερο στα μωρά τους συγκριτικά με εκείνους που είχαν το μωρό τους πλάτη.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας δρ Σουζάν Ζέντικ, από τα στοιχεία που αναλύθηκαν προκύπτει ότι τα μωρά τα οποία περνούν πολλή ώρα στο καροτσάκι, εμφανίζονται συναισθηματικώς στερημένα με αποτέλεσμα να στρεσάρονται πιο εύκολα. «Τα στρεσαρισμένα μωρά μεγαλώνοντας γίνονται αγχωμένοι ενήλικες», συμπληρώνει η ειδικός.

Διαβάστε ακόμα:
Μήπως το παιδί σας έχει στρες;
http://www.vita.gr/html/ent/233/ent.2233.asp

Παιδικές φοβίες
http://www.vita.gr/html/ent/211/ent.2211.asp

Κοινωνική φοβία: Καθημερινές αγωνίες, σε υψηλές δόσεις!
http://www.vita.gr/html/ent/462/ent.7462.asp